Filip Zbránek (vlevo) z Ostravy hledá cestu přes Michala Vocetku z USK Praha.

Filip Zbránek (vlevo) z Ostravy hledá cestu přes Michala Vocetku z USK Praha. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ostravští basketbalisté našli recept. Vyhráváme obranou, říká trenér

  • 0
Basketbalisté Ostravy jsou největším překvapením dosavadního průběhu Mattoni NBL. Po dvanácti kolech se s jedinou prohrou, od favorizovaného Nymburka, drží na špici soutěže. A nyní jsou v polovině základní části ligy. Tu v pátek uzavřou v Pardubicích, které pak ve středu přivítají doma.

"Sezonu jsme rozjeli opravdu dobře, deset let nepamatuji takový začátek," řekl šéf ostravského klubu Ladislav Kudela.
 
Čemu úspěšný vstup do ligy přičítá? "Hodně udělal los, zpočátku jsme měli snadnější soupeře a tím se mužstvo nastartovalo a šlape velmi dobře."

Kudela ale upozorňuje, že ligu poškozuje lichý počet účastníků. Je jich třináct, protože čtrnáctý tým vedení ligy nesehnalo, když odstoupil slovenský Inter Bratislava. "Mužstva tak nemají stejný počet zápasů a k tomu Pardubice navíc odehrály o dva tři zápasy méně kvůli jejich odložení," podotkl Ladislav Kudela.

Ani trenérovi Dušanu Medveckému se lichý počet družstev nelíbí. "Byli jsme sice nějakou dobu první, ale ligu jsme nevedli, v čele je pořád Nymburk. Ten systém to zkresluje. Měli jsme o zápas víc."

Pokud má vyjmenovat důvod výborného vstupu do sezony, opakuje, že hráči především výborně brání. "Máme kluky, kteří chtějí bránit, ať už ty, co přišli v létě jako Rosťa Pelikán, Wilson, Rahsaan Ames, ale i ty, co tady už byli," řekl Medvecký. "Vyhráváme obranou."

A ti, kteří v Ostravě působí už několik roků, podle Medveckého nabrali další zkušenosti. "Číž, Gniadek, Zbránek, Jurečka, Stehlík jsou zase o něco starší. Trénují se mnou a Zdeňkem Hummlem třetím čtvrtým rokem, takže znají naše zásady."

Pivot Rostislav Pelikán oceňuje i rozehrávače. "Dobře hru dirigují a my nejen dobře bráníme, ale také si půjčujeme balon, šlape nám to," podotkl. "Snad nám to vydrží co nejdéle."

Mohla by Ostrava v této sezoně zasáhnout do bojů o medaile? Bronz klub naposledy získal v roce 1996. Tři roky nato v souboji o třetí místo podlehl Opavě a skončil čtvrtý. Poté přišly neúspěšné roky.

"Náš cíl je být v první šestce," prohlásil trenér Medvecký. "Doufám, že v ní budeme, a potom uvidíme. Mohou přijít zranění, může se stát cokoliv, takže nechci předbíhat."

Ostravští uznávají, že v tomto ročníku ligy je boj o medaile reálnější než v předchozích letech. "Soutěž je daleko vyrovnanější, ekonomické rozdíly mezi kluby se smazávají, ale nepřeceňoval bych náš dobrý začátek," řekl Ladislav Kudela. "Odehráno máme jen deset zápasů a sezona je dlouhá. Do dubna je daleko."

Jeho slova potvrzuje Dušan Medvecký: "Je to dané tím, že třeba Prostějov nemá kvalitu minulých roků a ani Pardubice a Děčín nejsou silní jako loni. Liga se vyrovnala a my hrajeme dobře. To je všechno."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž