Budou mít basketbalistky USK Praha po úterním duelu v Krakově důvod k radosti?

Budou mít basketbalistky USK Praha po úterním duelu v Krakově důvod k radosti? | foto: ČTK

Oslabené basketbalistky USK Praha čeká pohárová bitva v Krakově

  • 1
Basketbalistky ZVVZ USK Praha se v úterý pokusí udělat významný krok k postupu do závěrečného turnaje Evropské ligy v podobě výhry na palubovce Wisly Krakov. Jenže polský tým požene domácí publikum, jež umí vytvořit velmi bouřlivou atmosféru.

USK budou chybět klíčové podkošové hráčky Ilona Burgrová a DeLisha Miltonová-Jonesová. I bez nich ale české mistryně věří, že soupeře v souboji na dvě vítězství zdolají. Klíčem prý bude obrana. Wisla skončila v základní skupině C na druhém místě, když například dvakrát porazila silný Spartak Moskva. Na druhou stranu ale jednu ze čtyř porážek utrpěla s Brnem, které bylo nakonec poslední.

"V základní skupině předváděla vynikající výkony. Dvakrát porazit Spartak je samo o sobě vizitka jako hrom. V Brně sice prohrála po velmi dobrém výkonu domácích, ale to nic nemění na tom, že se utkáme s vynikajícím soupeřem," řekl asistent trenéra USK Ivan Beneš. "Každopádně jsme odhodláni jít za cílem, který jsme si stanovili: Být mezi osmi nejlepšími," dodal.

Podle Beneše má Wisla vyvážený tým na všech postech bez výraznější slabiny či přednosti. "Jestli něčím vyniká, tak je to fanouškovské prostředí. Tam je to peklo. Nicméně víme, co nás čeká, viděli jsme videa z domácích zápasů Krakova a věřím, že se z toho nesložíme. Máme zkušené družstvo a troufám si tvrdit, že prostředí nás neporazí," věří.

Wisla byla čtvrtým nejlépe bránícím týmem základní části, v průměru inkasovala jen 64,5 bodu na utkání. "Krakov brání velice dobře, ale myslím si, že i my jsme schopni podat vynikající obranný výkon. Odhaduju, že obrana bude rozhodujícím prvkem celé série," dodal.

Oporami Krakova jsou americká křídelnice Nicole Powellová, polská pivotka Ewelyne Kobrynová a belgická rozehrávačka Anke De Mondtová. K týmu se nově připojila bývalá hráčka Brna Taj McWilliamsová-Franklinová, jejíž start proti USK je však nejistý. "Powellová a Kobrynová si drží stálou výkonnost. Než se zranila, předváděla mimořádně dobré výkony i Erin Phillipsová," připomněl Beneš, že Krakov bude bez klíčové rozehrávačky.

Také USK se potýká se zdravotními problémy. "Kromě Ilči Burgrové, u které je jasné, že nebude hrát, nám zřejmě bude chybět v prvním utkání i DeLisha Miltonová-Jonesová. Její zdravotní stav není dobrý a uvidíme, jestli se v několika příštích dnech zlepší natolik, aby mohla nastoupit do odvety v Praze," řekl Beneš.

Jejich místo zaujme posila z VŠ Praha Viktoria Mirčevová. "Snažili jsme se ji co nejrychleji zapracovat do našeho systému. Nebylo moc času, naštěstí Viki je docela kreativní, chápe jednotlivé kombinace, a byť všechno chce svůj čas, věřím, že to zvládne a bude platnou posilou."

Zápas v Krakově začíná v úterý v 19:45, druhé utkání se hraje v pátek na Folimance od 18:00. Případný rozhodující třetí duel by se hrál 1. března znovu v Polsku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž