Oslabená Sparta favoritovi v derby nečekaně zatápěla

P r a h a - V utkání 4. kola nadstavbové části Mattoni NBL se po vyrovnaném a dramatickém průběhu radovali basketbalisté domácího USK Erpet z výhry v prestižním pražském derby nad celkem Sparty. Sparta přijela na Folimanku oslabená o pětici hráčů a se vzpomínkami na poslední derby, ve kterém utrpěla ostudný debakl. Na její hře to však nebylo znát.

"Sparta udělala utkání," složil soupeři poklonu kouč domácích Milan Šedivý. Domácí šli sice rychle do čtyřbodového vedení, ale sparťané odpověděli bleskově a především zásluhou výborně zdálky střílejícího Velenského vedli v osmé minutě 8:16. "Možná nás trochu podcenili, my jsme trefili několik těžkých košů a štěstí se nás potom drželo," viděl příčinu výborného vstupu do zápasu Jiří Welsch, nejlepší střelec Sparty.

Vysokoškolákům naopak střelba nevycházela, ale náskok postupně snižovali zásluhou trestných hodů. V šestnácté minutě bylo srovnáno 21:21, Sparta opět poodskočila, ale těsně před poločasem snížil trojkou na rozdíl dvou bodů Cyrulik.

Po přestávce se skóre přelévalo ze strany na stranu, na palubovce a na lavičkách notně přibývalo nervozity. Spartě se brzy vyfauloval výborný Velenský a Dvořák, přesto stále držela krok. Až ve 36. minutě se USK utrhl zásluhou Lukše a Kubálka a v nervózním závěru, kdy plály emoce a přibývalo i technických chyb, náskok udržel.

Nejvíce bodů: Lukš a Treml po 12, Kubálek 11, Hrubý 10 Welsch 26, Velenský 13, Vyoral 12, Douša 11. Rozhodčí: Brůna a Rozsypal. TH: 30/45 - 13/17. Fauly: 22:32. Diváků: 1000. Poločas: 28:30.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž