Hayden Dalton (vlevo) z Nymburka a Lukáš Palyza z Olomoucka bojují na doskoku.

Hayden Dalton (vlevo) z Nymburka a Lukáš Palyza z Olomoucka bojují na doskoku. | foto: ERA Basketball Nymburk / David Šváb

Ofenzivní síla basketbalistů Olomoucka chřadne

  • 1
Až nečekaně vysoko prohráli basketbalisté Olomoucka ligové utkání se stoprocentním Nymburkem. Mistr zvítězil 106:70, když druhý poločas vyhrál o devětadvacet bodů. Domácí drželi krok pouze do pauzy, pak už nestačili na tempo favorita.

„Hráli jsme proti jednomu z nejlepších ofenzivních týmů v lize. Zpočátku se nám nepovedlo úplně zastavit hráče, které jsme chtěli, hledali jsme také svou intenzitu hry a soustředění, ale ve druhé půli jsme to zlepšili a pohlídali si vítězství,“ komentoval průběh zápasu trenér vítězů Oren Amiel.

Domácí Predrag Benáček neměl žádný důvod ke spokojenosti. Týmu stále chybí zraněný lídr Javonte Douglas, což byl jeden z důvodů hladké porážky. 

„My jsme možná byli jeden z nejlepších útočných týmů, ale to bylo v minulé sezoně. Teď tomu tak není. Hlavně bez Douglase. Navíc máme jen dva cizince, z toho jeden se vyfauluje už ve třetí čtvrtině,“ posteskl si Benáček.

Nymburk ve třetím utkání během pěti dnů od počátku zápas kontroloval a výkon Středočechů vyvrcholil v poslední čtvrtině, v níž nastříleli 35 bodů a vyhráli ji o 21. Reprezentant Vojtěch Hruban dal za 18 minut hry 18 bodů, Hayden Dalton zapsal double double za 14 bodů a jedenáct doskoků. Od 25. minuty bylo utkání za stavu 60:44 rozhodnuté.

Nymburk hrál uvolněně a trefoval jeden koš za druhým a pokořil hranici stovky. „Konečný rozdíl je k soupeři trochu nefér, protože na hřišti zase takový rozdíl nebyl. Olomoucko nám dalo docela zabrat. Nakonec rozhodla naše rotace. Rozdíl v energii byl na konci docela znát,“ řekl nymburský Vojtěch Hruban, s osmnácti body nejlepší střelec týmu.

Bodový rozdíl hodně mrzel Marka Sehnala, jednoho z velkých bojovníků Olomoucka: „V první půli to docela šlo, prohrávali jsme do deseti bodů, ale pak jsme nedali hodně otevřených střel a snadných nájezdů. Už poněkolikáté jsme mohli potrápit mistra, a nepovedlo se, což nás mrzí.“

Už ve středu (17.30) má Olomoucko znova doma možnost vylepšit si chuť proti Ostravě. Nová huť se ovšem dostává do formy, nepůjde o snadného soupeře. „Čeká nás náročné střetnutí. Ostrava měla pomalejší vstup do soutěže, nová sestava se už ale sehrává a Brnu v minulém kole dala téměř sto bodů. Začínají se prosazovat americké posily, musíme si je pohlídat,“ tvrdí Benáček.

Pro oba týmy bude zápas malým derby. Ostravský kouč Peter Bálint dlouho trénoval v Prostějově, kde působili také hráči Martin Nábělek a Juraj Páleník. Zkušený Petr Bohačík zase v minulé sezoně Hanákům pomáhal jako host k zisku ligového bronzu. „Liga je malá, hráči rotují a vzájemně se znají. To bych neřešil. Přemýšlím pouze o tom, jak soupeře porazit,“ poznamenal Benáček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž