Nymburk se rozhodl pro VTB ligu, v které hrají týmy z východní, střední a severní Evropy. Vyměnil ji za Jadranskou ligu.

Nymburk se rozhodl pro VTB ligu, v které hrají týmy z východní, střední a severní Evropy. Vyměnil ji za Jadranskou ligu. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Nymburští basketbalisté narazí ve VTB lize na hvězdný CSKA Moskva

  • 4
Slavný CSKA Moskva, který v letech 2006 a 2008 vyhrál Euroligu, či jiné ruské celky Lokomotiv Kubaň Krasnodar a Spartak Petrohrad. I to budou soupeři nymburských basketbalistů při jejich premiéře ve VTB lize.

Osminásobní čeští šampioni ve skupině B narazí také na litevský tým Lietuvos Rytas Vilnius, polský celek Prokom Gdyně, ukrajinský Azovmaš Mariupol a Minsk 2006. Do skupiny přibude ještě jeden tým z kvalifikace.

"Skupina B je z několika pohledů zajímavá. Týmy se na první pohled zdají být zvučnějšími jmény na basketbalové mapě Evropy, tím pádem budeme moci českým divákům nabídnout zajímavou podívanou v podobě kvalitních týmů," uvedl po losu manažer Nymburka pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček.

Prémiový fond

Kolik kluby získají?

Všechny týmy si mezi sebe rozdělí celkem 70 milionů rublů, tedy v přepočtu něco přes 42 milionů korun.

Poslední tým ve skupině však zůstane bez prémie, i to je motivační faktor, osmý tým získá 3 miliony rublů - přibližně 1,8 milionu.

"Také ze strany organizačně-finanční může být skupina B pro nás přijatelnější, protože cestování by mohlo být jednodušší z hlediska přímých spojů i vzdálenosti," dodal.

Nymburk se rozhodl pro VTB ligu, v které hrají týmy z východní, střední a severní Evropy, a vyměnil ji za Jadranskou ligu. V ní startoval v uplynulé sezoně.

Soutěž, jejímž šéfem je někdejší ruský ministr obrany a současný vicepremiér Sergej Ivanov, bude hrát nově 18 týmů místo dosavadních 12.

VTB liga začne 10. října, základní část skončí 16. března 2012. Vítězové skupin postoupí přímo do Final Four, o zbylá dvě místa se bude hrát play-off.

Los VTB ligy

Skupina A: Chimki Moskva, UNICS Kazaň, Nižnij Novgorod, Žalgiris Kaunas, Budivelnik Kyjev, Kalev Tallinn, Astana Tigers, VEF Riga, vítěz kvalifikace.

Skupina B: CSKA Moskva, Lokomotiv Kubaň Krasnodar, Spartak Petrohrad, Lietuvos Rytas, Prokom Gdyně, Azovmaš Mariupol, Minsk 2006, ČEZ Basketball Nymburk, druhý z kvalifikace.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž