Nymburk prahne po obhajobě titulu

  • 3
Nymburk - Nymburští basketbalisté si před ostrým startem sezony určili dva cíle: prahnou po obhajobě domácího titulu a myslí na úspěch v evropské Lize FIBA. "Prvenství chceme pochopitelně obhájit. Dalšími cíli jsou i obhajoba Českého poháru a postup ze základní skupiny Ligy FIBA," řekl prezident klubu Miroslav Jansta.

"Po třetím a druhém místu byl titul logickým vyústěním naší práce," vrátil se ještě k vítězství v minulém ročníku Jansta.
 
Kádr se podle trenéra Ježdíka podařilo před sezonou vhodně doplnit, i když kouč dosud lituje ztráty nejlepšího hráče uplynulého ročníku Ashanteho Johnsona. "Ztratili jsme v něm hodně. Do střeleckých pozic se tak ale dostane více hráčů. Čeká nás kolem sedmdesáti zápasů, a proto jsem velmi spokojen se širším kádrem," pochvaloval si Ježdík.
 
V Nymburce prodloužily o rok své smlouvu jiné dvě výrazné opory - Američan Maurice Whitfield a Jiří Zídek. Novými tvářemi jsou Ladislav Sokolovský, Pavel Beneš a Věroslav Sucharda z exmistrovské Opavy, z Pardubic přišel Ladislav Horák a ze Sparty Praha Pavel Englický.
 
Třetím cizincem vedle Whitfielda a Chorvata Denise Mujagiče se stal třiadvacetiletý Adam Hess z USA. "Skončil na univerzitě a bude to jeho první profesionální sezona. Je to solidní hráč s dobrou perspektivou, i když o hodně jiný něž Johnson. Je to dobrý střelec a na útočné polovině má vše, co hráč potřebuje," charakterizoval nejčerstvější posilu Ježdík.
 
Na přelomu roku by nicméně podle Jansty mohla být vyřízena Whitfieldova žádost o české občanství. "Pokud se to podaří, tak bychom zřejmě angažovali dalšího cizince," plánoval prezident.

Nymburský kouč nebyl zcela spokojen s přípravou. Kvůli reprezentačním akcím byl tým pospolu jen tři týdny. "Proto se budeme sehrávat teprve v průběhu sezony. Z hlediska ligy to nevadí, protože nejdůležitější zápasy nás čekají až v březnu. Horší je to s Evropskou ligou, kde začínáme již za čtrnáct dnů," postěžoval si Ježdík.
 
V základní skupině evropské soutěže považuje za největšími favority Kazaň a Kyjev, hodně se prý posílilo Fenerbahce Istanbul. "Ostatní jsou myslím na naší úrovni. Důležité bude hrát i se silnými celky vyrovnané zápasy v domácím prostředí, přes výhry s nimi vede cesta do play off," řekl nymburský trenér.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž