Nick Nurse

Nick Nurse | foto: AP

Dvanáct let trénoval v Anglii, teď má Nurse za úkol vyléčit Toronto

  • 3
Jeho příběh je důkazem, že i po schodech vede cesta na vrchol. Nick Nurse má ve svých padesáti letech na dosah první trenérskou štaci v NBA. A hned u nejlepšího týmu Východní konference - Toronto Raptors.

Nurse získá podle televize ESPN a agentury AP pozici po Dwanu Caseym, odvolaném po vyřazení kanadského basketbalového klubu ve druhém kole play off. Povýší tím z pozice prvního asistenta.

Ze hry se mu v několika kolech pohovorů podařilo dostat Jerryho Stackhouse, kouče torontského farmářského celku Raptors 905, Šarunase Jasikevičiuse, litevského trenéra Žalgirisu Kaunas, i Ettoreho Messinu, italského asistenta ze San Antonio Spurs.

12.června 2018 v 17:15, příspěvek archivován: 12.června 2018 v 22:29

The Toronto Raptors are hiring assistant Nick Nurse as the franchise's new head coach, league sources tell ESPN. Sides are working through details of contract now.

K jednomu ze třiceti elitních trenérských úvazků na planetě došel Nurse po 27 letech trénování. Posledních pět let byl asistentem v Torontu. Předtím slavil titul ve farmářské lize D-League s Rio Grande Valley Vipers.

A taky má za sebou dlouhou anabázi v Evropě.

Nurse vedl přední belgický celek z Ostende, ale převážná část jeho trenérské dráhy je spojena se zemí basketbalu nepříliš zaslíbenou - s Anglií.

Ale i kouč týmů jako Derby Storm, Birmingham Bullets, Manchester Giants, London Towers nebo Brighton Bears to nakonec může dotáhnout až do NBA.

Kromě těchto štací Nurse po několik let působil jako asistent u britské reprezentace. Jeho mise skončila účastí na olympijských hrách v Londýně 2012.

Nick Nurse (vlevo) hovoří k Dwanemu Caseymu (uprostřed) a Rexi Kalamianovi.

Povýšení prvního asistenta naznačuje, že Toronto nehodlá činit masivní změny. Je ostatně na co navazovat: tým získal v základní části svůj první triumf ve Východní konferenci a rekordních 59 výher. Svou bilancí zaostal jen za Houstonem, překonal i pozdější šampiony Golden State.

Problémem pro Caseyho i celé Toronto bylo, že je třetím rokem za sebou v play off vyzval Cleveland a hlavně LeBron James. Ten letošní sérii druhého kola jasně dominoval a pomohl k demolici v poměru 4:0 na zápasy. Stejným poměrem dopadlo vzájemné měření také loni.

Zbavit hráče Raptors v čele s DeMarem DeRozanem a Kylem Lowrym „jamesofóbie“ bude hlavním cílem léčby Nursem.

Ani Casey nedopadl zle, v NBA bude pokračovat. V pondělí se mu podařilo získat pětiletou smlouvu v Detroit Pistons.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž