Chris Paul z Phoenixu v zápasu s LA Clippers

Chris Paul z Phoenixu v zápasu s LA Clippers | foto: AP

Paul dovedl pohádku o Suns až do finále, Clippers prokletí nezlomili

  • 22
Po jedenáctiletém trápení se Phoenix Suns v basketbalové NBA dostali do play off. A rovnou prošli až do finále, ve kterém je čekají souboje s Milwaukee Bucks, nebo Atlanta Hawks. V šestém klání o nejlepší tým Západní konference uspěli Suns na ploše LA Clippers 130:103 a sérii ovládli 4:2. Středeční zápas patřil veteránovi Chrisi Paulovi, který zazářil 41 body (sedm trojek z osmi pokusů) a osmi asistencemi. Kalifornský celek se ani letos do souboje o titul nedostal, na postup čeká od svého založení v roce 1970.

„Clippers jsou pro mě jako rodina. Jde o tým, ke kterému mám velký respekt, a vždy se budu považovat za jednoho z nich,“ řekl po zápase dojatý Paul, jenž si proti bývalému zaměstnavateli vyrovnal osobní maximum v play off. „Ovšem tento tým je prostě jedinečný,“ dodal s narážkou na spoluhráče.

Lídr Phoenixu se podívá ve své šestnáctileté kariéře v NBA do finále vůbec poprvé. Tým má navíc šanci na historické vítězství: v roce 1993 s Charlesem Barkleym podlehl Chicagu Michaela Jordana v šesti zápasech a stejně arizonský celek prohrál i v roce 1976, kdy v sérii o titul nestačil na Boston.

Sestřih ze zápasu LA Clippers - Phoenix:

Suns mohli postup vybojovat už v pondělí, na domácím hřišti ale neuspěl. Vše si vynahradil kanonádou v losangeleském Staples Center, v každé ze čtvrtin nasázel nejméně 31 bodů a všechny části zápasu ovládl.

Suns v rozhodujícím duelu stříleli s úspěšností 56 procent z pole a 55 procent z tříbodové vzdálenosti (17/31), předčili soupeře v doskakování (47:32) či počtu asistencí (27:18). Paul dal 31 bodů ve druhém poločase, sekundoval mu s 22 body hvězdný střelec Devin Booker. 

„Přijeli jsme si pro postup a rozhodně jsme se bez něj nechtěli vracet domů,“ řekl Booker. Jae Crowder přidal 19 bodů včetně pěti trojek a Deandre Ayton nasbíral 16 bodů a doskočil 17 míčů. Týmu nevadila absence nemocného trojkaře Camerona Johnsona.

Rozhodující duel, který sledovalo téměř 18 a půl tisíce diváků, se rovněž neobešel bez kontroverze, když byl Patrick Beverley v poslední čtvrtině za strčení do Paula vyloučen.

V dresu Clippers, kteří hráli opět bez zraněného lídra Kawhiho Leonarda, zaznamenal Marcus Morris 26 bodů a devět doskoků, Paul George přidal 21 bodů a devět doskoků, i ve svém 19. utkání letošního play off pokořil metu 20 nastřílených bodů. 

Reggie Jackson zaznamenal 13 bodů a osm asistencí, DeMarcus Cousins přidal z lavičky 12 bodů.

Rival Lakers, loňského šampiona NBA, tak ani letos na finále nedosáhl. Na účast v přímém souboji o trofej Larryho O’Briena čekají Clippers od svého založení v roce 1970. Letos se poprvé protlačili alespoň do konferenčního finále.

Play off NBA

Finále Západní konference - 6. zápas

Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 103:130
Konečný stav série 2:4

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž