LeBron James (vpravo) z Clevelandu hledá cestu přes Garyho Harrise z Denveru.

LeBron James (vpravo) z Clevelandu hledá cestu přes Garyho Harrise z Denveru. | foto: Reuters

James neměl odpověď na denverskou kanonádu. Ball vystřílel výhru Lakers

  • 18
LeBron James nedokázal dovést clevelandské basketbalisty k domácímu úspěchu nad Denverem. Cavaliers padli 117:126, když nenašli odpověď na 19 trojek v podání hráčů Nuggets. Tříbodová střelba rozhodla také o výhře LA Lakers 116:112 v hale San Antonia. Závěrečný obrat totiž třemi trefami z dálky v posledních dvou minutách zajistil nováček Lonzo Ball.

LeBron James má v tomto ročníku za sebou už třináctý večer s triple double, ani jeho 25 bodů, 15 asistencí a 10 doskoků ale Clevelandu nestačilo k úspěchu v zápase s Denverem

Na rozdíl od některých dalších vystoupení dostal tentokrát James k ruce solidní střeleckou dvojku - J. R. Smith po návratu z jednozápasového trestu zapsal 19 bodů, všechny ve druhé půli. George Hill zapsal 17 bodů, Larry Nance Jr. 14 bodů a osm doskoků. 

„Soupeři se dařilo hlavně v útoku. Zkoušeli jsme s tím něco udělat, měnili obranu a i jinak řešili některé situace, ale bylo to marné,“ litoval domácí trenér Tyronn Lue.

Cavaliers po další domácí ztrátě začínají vzhlížet k návratu Kevina Lovea, který si v únoru zlomil ruku.

Necelé tři minuty před koncem se domácí celek dostal na 114:115, ale denverské trojky obrat nedovolily. Celkem se hráči Nuggets zpoza oblouku prosadili v 19 případech z 35 pokusů.

Nejlepším střelcem večera se stal Gary Harris, který zaznamenal 32 bodů (proměnil šest tříbodových střel), náhradník Will Barton ho podpořil 23 body, osmi doskoky a sedmi asistencemi, Jamal Murray s Wilsonem Chandlerem 16 body. Nikola Jokič má na kontě devět bodů, osm asistencí a sedm doskoků.

Gary Harris proti Clevelandu:

Vítězná série Houstonu pokračuje už 15. úspěchem. Nejlepší tým soutěže překonal Boston 123:120 a uťal jeho čtyřzápasovou vítěznou minišňůru. V případě dalšího úspěchu už Rockets dorovnají nejdelší sérii výher tohoto ročníku, na přelomu října a listopadu ji vytvořili právě Celtics.

Náhradník Eric Gordon vysázel na vítězné straně 29 bodů (trojky 7/11), James Harden ho podpořil 26 body, 10 asistencemi a sedmi doskoky. V koncovce zazářil Trevor Ariza (21 bodů), zvlášť jeho koš po odebrání míče bostonské hvězdě Kyriemu Irvingovi měl na podobu skóre zásadní vliv. Chris Paul stihl 15 bodů a sedm asistencí, Clint Capela osm bodů doplnil 17 doskoky. 

Ještě čtyři minuty před koncem Celtics vedli o šest bodů, ale následující úsek vyhráli domácí 10:2, a přestože v úplné koncovce nebyli tolik úspěšní při trestných hodech, těsnou výhru uhájili.

Nejlepším střelcem Celtics se stal Marcus Morris s 21 body, Irving a pivot Greg Monroe ho doplnili 18 body a Terry Rozier zapsal 17 bodů a Jayson Tatum 12 bodů. K poslední - neúspěšné - bostonské střele na vyrovnání se nicméně dostal Marcus Smart (11 bodů).

San Antonio směřovalo v domácím prostředí s Lakers k ukončení svého černého období, v posledních dvou minutách však ztratilo náskok a zapsalo si porážku 112:116, osmou z posledních deseti zápasů. Zato Lakers,nejmladší tým ligy, vyhráli pátý zápas za sebou a 16. z posledních 23.

V obratu měl prsty dvacetiletý Lonzo Ball, jemuž se od vstupu do NBA vyčítá střelecký styl i úspěšnost tříbodového zakončení. Šesti trefami z dálky - z toho třemi v závěru - z deseti pokusů však nyní kritiku otupí. Ball zaznamenal 18 bodů, 11 asistencí a sedm doskoků. 

Ve střelecké tabulce ho překonali spoluhráči Julius Randle s 25 body a Isaiah Thomas s 21 body (na kontě má i sedm asistencí). Kentavious Caldwell-Pope obstaral dalších 18 bodů a také o 13 doskoků. Brook Lopez je na 14 bodech.

Lonzo Ball v zápase se San Antoniem:

Spurs pocítili ztráty Kawhiho Leonarda a LaMarcuse Aldridge. Výkon španělského podkošového veterána Paua Gasola (19 bodů, 10 doskoků a osm asistencí) nestačil. Rudy Gay ho doplnil 15 body, Patty Mills 14 body.

Duel osmého týmu východu Miami a devátého Detroitu už možná rozhodl o sestavě pro play-off v jedné z konferencí. Heat zvítězili 105:96 a mají bilanci 33-30, zatímco Pistons si pohoršili na 29-34 a slibná není ani jejich momentální forma, prohráli poosmé z posledních deseti střetnutí. 

Kelly Olynyk a Josh Richardson táhli vyváženou ofenzivu Miami se 17 body, James Johnson přidal 14 bodů, Goran Dragič a Justise Winslow zvládli 13 bodů a Dwyane Wade obstaral 11 bodů. Hassan Whiteside přispěl osmi body a 19 doskoky.

Detroitu nestačilo 31 bodů a šest asistencí Blakea Griffina, Andre Drummond zaznamenal 22 bodů a 18 doskoků, třetího střelce do party ale nenašli. Reggie Bullock je doplnil jen 11 body a osmi doskoky.

Ve formě je Portland, prokázal to šestým triumfem za sebou, když doma zdolal Oklahoma City 108:100. C. J. McCollum vzal osud zápasu do svých rukou 28 body, osmi doskoky a šesti asistencemi, Damian Lillard ho doplnil 20 body a sedmi asistencemi, Evan Turner 17 body a nováček Zach Collins obstaral 12 bodů.

Thunder nestačily výkony hlavních opor a po třech duelech jejich vítězné tažení končí. Russell Westbrook si čísla vylepšil o 30 bodů, 11 doskoků a šest asistencí. Paul George připojil na své konto 21 bodů. Jerami Grant zvládl 13 bodů. Carmelo Anthony mohl odpočívat.

Utah pokračuje ve svém útoku na play off a nad Sacramentem uspěl 98:91. Nováček Donovan Mitchell byl opět nejlepším střelcem vítězných Jazz, tentokrát s 27 body, osmi z nich v poslední čtvrtině. Rudy Gobert pokračuje ve sběru double double (16 bodů a 12 doskoků, k nim přidal tři bloky a tři zisky), Derrick Favors se dostal na 15 bodů a osm doskoků a Ricky Rubio nasbíral 10 bodů, osm doskoků, šest asistencí a čtyři zisky.

Také Kings vedli nováčci: rozehrávač De’Aaron Fox se 17 body a křídelník Bogdan Bogdanovič s 15 body. Skal Labissiere se dostal na 12 bodů a 12 doskoků.

Donovan Mitchell v zápase se Sacramentem:

Zápas dvou celků ze dna svých konferencí přinesl vítězství domácímu Orlandu, s Memphisem si poradilo 107:100. Pro Grizzlies to znamená 13. porážku v řadě za sebou. 

Vyrovnané skóre zlomil Evan Fournier 22 sekund před koncem, nováček Jonathan Isaac pak na druhé straně hřiště přispěl k úspěchu klíčovým blokem, svým třetím v zápase. 

Fournier nastřádal celkem 19 bodů - stejně jako Nikola Vučevič. D. J. Augustin a Mario Hezonja je podpořili 16 body a Aaron Gordon 14 body plus osmi doskoky. 

Ben McLemore byl nejlepším střelcem Grizzlies s 20 body, Jarell Martin zaznamenal 19 bodů a 11 doskoků. Mario Chalmers 15 bodů a nováček Kobi Simmons 14 bodů. JaMychal Green doplnil 10 bodů 13 doskoky a sedmi asistencemi.

Výsledky NBA

Orlando - Memphis 107:100
Cleveland - Denver 117:126
Miami - Detroit 105:96
Sacramento - Utah 91:98
San Antonio - LA Lakers 112:116
Portland - Oklahoma City 108:100
Houston - Boston 123:120

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž