Mujagič: veterán, který zlomil favorita

Pardubice - Vstřelil první koš zápasu. A dvěma přesnými šestkami poslal soupeře sedm vteřin před koncem definitivně do kolen. Jak symbolické... Denis Mujagič. Muž zápasu. Hlavní strůjce výhry pardubických basketbalistů, kterou orámoval svými trefami.

"V pravou chvíli nás držel," pronesl trenér vítězů Stanislav Petr. "Klobouk dolů před jeho výkonem," přizvukoval jeho prostějovský protějšek Miroslav Marko.

Na palubovce, kterou ani na vteřinu neopustil, byl v 38 letech jasně nejstarším hráčem. Ale také tím nejlepším.

"Zápas nevyhraje jednotlivec," prohlásil Mujagič. "Zahráli jsme jako tým, což nám v posledních utkáních chybělo. Zase jsme byli jedna parta, která může porazit každého."

Chorvatský matador však z družiny bojovníků vyčníval. "Mám dost zkušeností. To je v play-off důležité," podotkl Mujagič.

Když ve 24. vteřině prošla košem hned jeho první střela, máchl do vzduchu sevřenou pěstí. Jako by chtěl dát najevo, že je nažhavený na soka, v jehož týmu vloni dohrával sezonu. "Motivovala mě důležitost zápasu. Nikoliv Prostějov," pronesl Mujagič.

V každé vteřině na hřišti to dokazoval. S Amesem neúnavně dirigoval tým. Mnohokrát předvedl svou chytrost, když soupeři vypíchl míč nebo si došel pro faul. A přesně střílel.

"Docela jsem se divil, že soupeř nijak nezareagoval a nezvolil na něj jinou obranu," podivoval se trenér Petr. Z devíti tříbodových pokusů se Mujagič trefil šestkrát. Až na jednu výjimku měl neomylnou ruku při trestných hodech. A na konci se jeho střelecký účet zastavil na 31 bodech.

"Není důležité, že někdo vstřelí 30 bodů. Především je nutné hrát kolektivně, jít za každým míčem a bojovat. I kdyby se prohrálo, lidi musejí vidět, že jste do zápasu dali všechno," prohlásil Mujagič.

Jako správný hrdina si vzal poslední slovo. Sedm vteřin před koncem za stavu 80:78 se postavil na čáru trestného hodu.

"Ve svém věku už o nervozitě nepřemýšlím. Ale na co jsem myslel, to nemůžu říct," usmál se Mujagič.

S jistotou obě šestky proměnil. A Pardubice získaly ve strhujícím dramatu už počtvrté v sezoně skalp Prostějova. Zatím ten nejcennější.

Pardubice - Sadská, Denis Mujagič


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž