Basketbalistky Srbska (v bílém) přehrály Itálii a na mistrovství Evropy jsou v

Basketbalistky Srbska (v bílém) přehrály Itálii a na mistrovství Evropy jsou v semifinále. | foto: fibaeurope.com

Srbské basketbalistky zdolaly Itálii a jsou v semifinále ME

  • 0
Basketbalistky Srbska pokračují ve vítězné sérii a jsou prvními semifinalistkami mistrovství Evropy. Itálii porazily 85:79 a v boji o medaile je čeká vítěz duelu Španělsko - Česko. S poraženým týmem bude hrát Itálie o 5. až 8. místo a postup na mistrovství světa.

Italky ve vyrovnaném utkání od začátku vedly a měly dlouho navrch. Starala se o to zejména Giorgia Sottanaová, autorka 22 bodů. Srbky zaostávaly už o osm bodů, ale pak přešly na nátlakovou obranu, kterou přehrály i českou reprezentaci. Vytvořily si velký tlak, který zásluhou trestných hodů přetavily ve vítězství.

Do vedení je poslala až 46 vteřin před koncem po trestných hodech Jelena Milovanovičová, která byla s 21 body nejlepší srbskou střelkyní. Italky pak pokazily další dva útoky a rozjeté Srbky už nezastavily.

Pro Srbsko je to pátá výhra za sebou na turnaji a historický úspěch. Tím už byl samotný postup do čtvrtfinále.

"Píšeme tu historii. Přijely jsme sem s cílem postoupit ze skupiny. V tohle jsme ani nedoufaly. Ani si ještě asi neuvědomujeme, čeho jsme dosáhly. Jen máme obrovskou radost," řekla trenérka Srbska Marina Maljkovičová. "Dosud o srbském ženském basketbalu nikdo moc nevěděl. Možná byl znám leda Partizan Bělehrad. Jsem ráda, že jsme to změnily a že teď možná malé holky v Srbsku začnou hrát basketbal," dodala.

Naopak v italském táboře zavládl velký smutek a Sottanaová na tiskové konferenci neudržela slzy. "Je to pro nás obrovské zklamání, protože jsme byly hrozně blízko semifinále. Ale nesmí nás to zlomit. Musíme zůstat pozitivní a soustředit se na příští zápas, který je pro nás obrovsky důležitý," řekla Sottanaová.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Orchies

Čtvrtfinále
Srbsko - Itálie 85:79 (23:26, 38:42, 64:65)
Nejvíce bodů:
Milovanovičová 21, M. Dabovičová 17, Radová 15, Radočajová 14 - Sottanaová 22, Masciadriová 11, Ressová 10. Rozhodčí: Baumanis (Lot.),
Martinescuová (Rum.), Halliko (Est.). Fauly: 19:28. Trestné hody: 34/28 - 13/9. Trojky: 9:10.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž