Ryan Saunders

Ryan Saunders | foto: AP

Syn legendy, 32 let. Minnesota má i přes vysokou výhru nového trenéra

  • 9
O jeho konci bylo zřejmě rozhodnuto dopředu. Tom Thibodeau si nestihl vychutnat výhru svých Minnesota Timberwolves nad LA Lakers 108:86, hned po nedělním souboji basketbalové NBA skončil na pozicích hlavního trenéra i prezidenta. Na lavičce povládne Ryan Saunders, teprve dvaatřicetiletý syn bývalého kouče Flipa Saunderse.

Šedesátiletý Tom Thibodeau si coby asistent v Bostonu a následně jako hlavní kouč v Chicagu získal vynikající pověst, ale za posledních dva a půl roku nedokázal Minnesotě tvář. 

Loni na jaře se sice Timberwolves vrátili do play off, bojovali o to však do prodloužení posledního zápasu sezony v přímém duelu s Denverem - a následně byli vyřazeni nejlepším týmem základní části Houstonem 1:4 na zápasy.

Momentálně je Minnesota jedenáctým týmem silné Západní konference, mají bilanci 19-21, osmí Lakers však 21-19 a čtvrtí LA Clippers 23-16. Proto bylo nedělní vysoké vítězství nad Lakers nejen prestižní (Wolves v Minnesotě nahradili někdejší Minneapolis Lakers), ale také důležité. 

Thibodeau vsadil během své štace na veterány, zejména na ty, se kterými se dříve sešel v Chicagu. Povedlo se mu oživit kariéru Derricka Rose, ten se však nadále potýká se zdravotními potížemi. Stejně jako další zkušený rozehrávač Jeff Teague. Úspěšným úlovkem byl příchod Taje Gibsona, zato Luol Deng má nulovou roli. 

A hlavně: už po jediné sezoně to v Minnesotě vzdal hvězdný Jimmy Butler a nakonec si zajistil výměnu do Philadelphie

Trenérský veterán si nesedl s mladými střelci Karlem-Anthonym Townsem a Andrewem Wigginsem, kteří od klubu dostali maximální smlouvy. 

Nevytěžil talentovaného rozehrávače Tyuse Jonese, dalším nadějným hráčům - nebo i srbskému univerzálovi Nemanjovi Bjelicovi, jenž nyní rozkvetl v Sacramentu - dával prostor jen výjimečně.

Tom Thibodeau se diví.

Nová éra klubu se musí nést v duchu motta „mládí vpřed“. A to má zajistit Ryan Saunders. Ve 32 letech jasně nejmladší kouč NBA - má sice nálepku „dočasný“, ale zároveň jistotu do konce tohoto ročníku. Generální manažer Scott Layden přebere zbývající Thibodeauovy úkoly.

„Děkujeme Tomovi za jeho snažení a přejeme mu jen to nejlepší. Tahle rozhodnutí nejsou nikdy snadná, ale my jsme cítili, že je potřeba posunout náš klub dopředu, napsal v oficiálním prohlášení majitel Glen Taylor. 

Ryan Saunders působil v Timberwolves v předchozích pěti letech jako asistent. A stejnou pozici předtím zastával pět ročníků ve Washington Wizards. 

Minnesota Timberwolves si při loňském únorovém zápase s LA Lakers připomněli zesnulého kouče Flipa Saunderse, tleskají vdova Debbie Saundersová a syn Ryan Saunders.

Na oba posty ho dosadil jeho otec Flip Saunders. Ten je trenérskou a funkcionářskou legendou Minnesota Timberwolves, v klubu zažil éru Kevina Garnetta, koučoval mezi lety 1995 až 2005 a poté i v sezoně 2014/15, v říjnu 2015 však podlehl rakovině

Od roku 2005, prvního odchodu Saunderse seniora, měnili Minnesota Timberwolves kouče celkem desetkrát. Teď se k osvědčenému jménu vracejí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž