LeBron James (uprostřed) z Miami se dere ke koši Chicaga kolem Jimmyho Butlera

LeBron James (uprostřed) z Miami se dere ke koši Chicaga kolem Jimmyho Butlera a Joakima Noaha. | foto: AP

Jestli se rozzlobíme... James a spol. smetli Chicago a míří k titulu

  • 22
Někdy se z nepříjemnosti dá odrazit pěkně vysoko, klidně i nejvýš. Když basketbalisté Chicaga "vykradli" v úvodním souboji play-off halu mistrů NBA z Miami a stejně jako v základní části uťali vítěznou šňůru soupeře, vypadalo to jako možná cesta k překvapení. A teď? Už je po sérii.

Miami smetlo soupeře 4:1 a postoupilo do finále Východní konference. "Už si nevybavuju všechny svoje zápasy, v nichž se rozhodovalo o postupu. Ale tenhle určitě patřil k nejtěžším," řekl po nočním vítězství 94:91 LeBron James, největší hvězda úřadujících šampionů.

Ano, na závěr přišlo drama. Jinak ale celkový rozdíl 73 bodů ve skóre při čtyřech výhrách Miami znamená, že LeBron a spol. soupeře v průměru drtili o 18 bodů! Velký podíl na tom má smršť ve druhém duelu - výhra 115:78 byla vůbec nejvyšší triumfem Heat v dějinách play-off i vůbec nejtěžší prohrou Bulls ve vyřazovacích bojích.

"Je jedno, jestli vyhrajete o deset či o dvacet bodů," snažil se to James tehdy zlehčovat, jenže tahle jízda proměnila Miami ve smyslu "Jestli se rozzlobíme, budeme zlí".

Tři triumfy byly zcela jasné. Čtvrtý mistři dotáhli do konce a ke zopakování jejich vlády chybějí už jen dvě série - finále konference a ­pak finále NBA.

Hrdinou by se tentokráte mohl stát třeba Dwyane Wade: jeden z­ "Tří králů" (spolu s Jamesem a­ Chrisem Boshem) hraje s bolestivým zraněním, přesto dal Chicagu 18 bodů a přidal i 6 asistencí a 5 doskoků.

"Když je zápas nejnapínavější, Dwyane začne hrát až nadpřirozeně," chválí jej trenér Erik Spoelstra. A LeBron James sýčkům, již Wade oslabeného bolavým kolenem kritizují, hájí ještě emotivněji: "Svinstvo, co se na něj hrne, mě nezajímá. Já budu jen dál a dál pokračovat v jeho chvále. Je úžasný."

Mimochodem, od chvíle, kdy se zmíněné trio sešlo, ukázalo Miami psychickou odolnost: 11krát měl tým možnost uzavřít sérii - tedy udělat onen nejtěžší krok - a hned 9krát to zvládnul. Heat s nimi prohráli jedinou sérii, finále 2011 proti Dallasu. A je dost možné, že ani letos další porážka nepřibude.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž