Maya Mooreová

Maya Mooreová | foto: Profimedia.cz

Basketbalová hvězda Mooreová ukončila kariéru, nehrála už čtyři roky

  • 0
Americká basketbalová hvězda Maya Mooreová oficiálně ukončila ve 33 letech kariéru, kterou už před čtyřmi lety přerušila, aby se mohla soustředit na pomoc rodinnému příteli odsouzenému k 50 letům vězení.

Předtím vyhrála čtyřikrát WNBA s Minnesotou a dvakrát se stala olympijskou vítězkou i mistryní světa. Konec kariéry oznámila v televizním pořadu Good Morning America.

Mooreová hrála naposledy v roce 2018. Pak se rozhodla pomoct Jonathanu Ironsovi a usilovat o reformu amerického justičního systému. Muže, nespravedlivě odsouzeného v roce 1997 v 16 letech za vloupání a napadení, před třemi lety soud skutečně osvobodil. Mooreová se v roce 2020 za Ironse vdala a loni se jim narodil syn.

Jednička draftu WNBA z roku 2011 patří mezi jedenáct hráček, kterým se povedlo vyhrál zámořskou ligu, OH, MS a americký univerzitní šampionát NCAA. V roce 2013 byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou finále WNBA, rok nato získala toto ocenění za základní část. Dvakrát Mooreová zvítězila i v Evropské lize, a to v roce 2012 s Valencií a o šest let později s Jekatěrinburgem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž