Chomutovský trenér Tomáš Eisner (stojící třetí zleva) během time-outu.

Chomutovský trenér Tomáš Eisner (stojící třetí zleva) během time-outu. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Liga basketbalistů se bude hrát ve dvanácti. Chomutov se nepřihlásil

  • 20
Nový ročník Národní basketbalové ligy bude mít jen 12 účastníků. Po slovenských Levicích se práva startu vzdal také Chomutov. Severočeský klub nesehnal finance a padá až do krajské soutěže.

"Dnes jsme si definitivně potvrdili, že příští ročník Mattoni NBL odehrajeme se dvanácti týmy, přičemž Nymburk čeká polovina zápasů základní části," prohlásil sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Po dvou letech, kdy se v soutěži objevovala družstva ze Slovenska, bude příští ročník při neúčasti Levic ryze českou záležitostí. Levice svůj záměr nehrát z ekonomických důvodů českou nejvyšší soutěž avizovaly již dříve na svém webu.

Ve středu dopoledne k nim přibyl i tým chomutovských Levhartů. Chomutov tak mezi elitou zažil dvě sezony. Do nejvyšší soutěže se vrátil v roce 2011.

Tříletá stabilizace

Po nečekaném snížení počtu účastníků na 12 by se nejvyšší česká soutěž měla dočkat stabilizační tříletky.

"Základní část Mattoni NBL se bude hrát čtyřkolově. Znamená to tedy, že každá jedenáctka družstev odehraje 42 zápasů v základní části, protože Nymburk čeká s každým týmem jen jeden zápas doma a jeden venku. Tento systém soutěže byl zafixován na příští tři roky," prozradil Ringsmuth.

Asociace ligových klubů chce nyní co nejméně změn. "Na konci sezony se poslední tým Mattoni NBL utká v prolínací soutěži s prvními dvěma týmy první ligy o jedno volné místo v Mattoni NBL 2014/15," popsal sportovní ředitel soutěže, jak bude vypadat její sestupový a postupový klíč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž