DO PŘESILY. Český juniorský reprezentant Martin Peterka se pokouší najít cestu

DO PŘESILY. Český juniorský reprezentant Martin Peterka se pokouší najít cestu přes dva íránské protivníky. | foto: FIBA / ČBF / Václav Mudra

V koncovce jsme udělali chyby, drbe si Peterka hlavu

  • 3
Český celek zahrál na mistrovství světa do 19 let druhé dobré utkání. A pardubický basketbalista Martin Peterka byl podruhé jeho nejlepším střelcem. Na sobotní výhroprohře s Íránem se podílel 19 body.

Proč onen zvláštní termín výhroprohra: konečné skóre 60:50 hostitelům pražského turnaje nepomohlo do osmifinálové fáze. Nutné bylo uspět nejméně o 16 bodů.

Však se ani osmnáctiletý pivot po utkání nijak zvlášť neradoval. "Myslím, že jsme odehráli výborné utkání. Všichni měli maximální nasazení," chválil spoluhráče se strnulou, posmutnělou tváří.

K naštvání musel být hlavně finiš. Češi po postupu několikrát sahali, ale asijského soka dorazit nedokázali. A ten po nabízených šancích milerád skočil.

"Mrzí konec. My jsme udělali chyby, které jsme v prvním poločase nedělali. Špatně jsme komunikovali, šli jsme dva k jednomu hráči a nechali jiného na trojce," popisuje Peterka.

A přitom start do zápasu měl tým Petra Jachana hodně dobrý, rychle si vybudoval jedenáctibodový náskok. Jako už tolikrát předtím, Peterka bych ve chvílích euforie jasným tahounem.

"Začali jsme výborně. Dobře jsme bránili, z toho vycházely naše rychlé protitoky," popisoval. Zapomněl přitom pochválit i sám sebe. Třeba za akci, kdy vybojoval míč a pak ho vleže poslal nádherným pasem na unikajícího Jana Křivánka.

Škoda ale, že taková hra netrvala po celé utkání. Připomeňme si: za první desetiminutovku Češi zaznamenali 20 bodů, ve zbytku zápasu jen dalších 40.

"Nevím, jestli se tak dalo hrát pořád," krčil Peterka rameny. "Možná jsme dělali horší rozhodnutí a pak to tak dobře nevycházelo. Nemyslím ale, že bychom od taktiky hrát rychlý přechod upustili, snažili jsme se to dál," ujišťoval.

V ROLI NÁJEZDNÍKA. Český junior Martin Peterka (vlevo) se tlačí k íránskému koši.

Čeští mládežničtí reprezentanti Martin Peterka (15) a Radovan Kouřil se domlouvají, jak na Litvu.

I po smutném vítězství mohli Češi doufat v postup mezi turnajovou dvanáctku, ale to by Argentina následně musela porazit Litvu.

"Určitě to budeme sledovat. Je to naše jediná šance, jak si zahrát osmifinále," připomněl Peterka. "Ale papírově to Argentinci mají vyhraný," zažertoval s ohledem na výsledky předchozích českých duelů.

Jenže to byl jeho poslední úsměv dne.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž