Luboš Bartoň v roli trenéra české osmnáctky

Luboš Bartoň v roli trenéra české osmnáctky | foto: David Šváb

Bartoňovi proklouzla NBA mezi prsty, teď se do ní tlačí jako trenér

  • 4
Bývalý reprezentant Luboš Bartoň vyměnil FC Barcelona za Spojené státy a věren svým vysokým očekáváním pomýšlí na angažmá v basketbalové NBA. Pomoci by mu mělo i působení v NCAA, kde do vypuknutí pandemie koronaviru pracoval jako jeden z pomocných asistentů u špičkového univerzitního týmu Baylor.

Čtyřicetiletý Bartoň odstartoval trenérskou kariéru v Barceloně, kde před čtyřmi lety ukončil hráčskou kariéru. Krátce působil i v prvním týmu, ovšem loni na jaře v katalánském klubu skončil, protože si chtěl vyzkoušet angažmá v zámoří. „Bohužel jsem ale neměl žádnou nabídku, takže jsem se vydal do Států nejdřív na tři týdny na testování možností,“ uvedl v tiskové zprávě ČBF.

„Navštívil jsem pár týmů z NCAA, byl jsem na Bradley a samozřejmě na mé alma mater ve Valparaisu. A zastavil jsem se i v klubech NBA v Chicagu, Indianě a Minnesotě. Nebyly to ale oficiální pohovory, spíš jsem poznával lidi a oni poznávali mě,“ řekl Bartoň, jemuž šance zahrát si v nejlepší lize světa unikla jen těsně.

Nakonec se uchytil na texaské univerzitě Baylor. Její tým už sedmnáct let trénuje Scott Drew, který Bartoně vedl jako asistent ve Valparaisu. Právě díky studiu v zámoří Bartoň splnil jednu ze základních podmínek pro práci v klubu.

„Já dostudováno měl a pomohlo mi to dostat se na Baylor jako grad assistant, což znamenalo, že jsem byl brán v podstatě jako student. Tak se to muselo udělat, abych mohl u týmu fungovat. Nebyl jsem tedy klasický asistent, ale jakýsi pomocník realizačního týmu,“ popsal Bartoň.

„Mojí předností byla práce s hráči na hřišti, určitý mentoring a individuální činnosti. Pak jsem pomáhal i se skautingem, hlavně s tím zaměřeným na naši hru. Plus jsem přispěl nějakými systémy, třeba při výhozu pod košem soupeře, což se bývalo mělo využít zejména v play off,“ přidal.

Vyřazovací část však byla kvůli pandemii koronaviru zrušena, což Bartoně mrzelo, protože tým byl ve formě. Zvítězil ve 23 utkáních za sebou. „ Před sezonou se vědělo, že tým bude dobrý, ale že až takhle, to určitě ne. Lidi tímhle úspěchem byli až šokovaní,“ komentuje Bartoň výkony týmu ze 140tisícového města Waco.

„Vypadalo to na velkou šanci na úspěch. Koronavirus ale bohužel zabránil naplnění tohoto snu, abychom se dostali do Final Four a mohli útočit i na titul, na což šance byla,“ prohlásil.

V zámoří má Bartoň v plánu zůstat minimálně do května. „Čekám na příležitost a uvidíme, co bude. Není to teď pro nikoho jednoduchá doba. Určitý kontakt mám s NBA. Původně jsem si myslel, že po sezoně navštívím třeba Spurs, Mavericks, Rockets nebo Nuggets, bohužel touhle situací se všechny plány zhroutily,“ uvedl.

Atmosféra zápasů basketbalového Bayloru:

„Mou první volbou ale dál zůstává NCAA. A to i proto, že během léta bych si díky tomu mohl teoreticky udržet post trenéra české reprezentace do 18 let a být stále v kontaktu s českým basketem, o což mám i do budoucna zájem,“ prohlásil Bartoň.

Ještě pár týdnů bude zakoušet americká protikoronavirová opatření. „Všechno je zavřené, už měsíc musíme být jen doma. Ven se vyjít může, ale nesmím být s nikým v kontaktu a můžu jen do lékárny nebo pro jídlo. V celém Waco zatím nebyl oficiálně žádný případ nákazy, ale v reálu to tak být nemusí,“ soudí Čech, podle nějž Američané situaci s pandemií nepodcenili.

„Mentalita lidí tady je prostě jiná. Ve velkých městech to bylo určitě složitější, zejména v oblastech s velkou dopravou, což je znát v New Yorku nebo Los Angeles. Možná ta opatření přišla o týden později, než měla, ale nemyslím, že to podcenili. Poslední dny byly snad ty nejhorší, jaké zemi potkají, a dál už se to, doufám, bude zlepšovat. Všechno se ale bude otvírat jen pozvolna, včetně sportovních soutěží. Někdy v září by se mělo vědět už mnohem víc,“ shrnuje Bartoň své zkušenosti.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž