Luboš Bartoň střílí v reprezentačním dresu - archivní fotografie.

Luboš Bartoň střílí v reprezentačním dresu - archivní fotografie. | foto: ČBF / Václav Mudra

Bartoň svůj bývalý klub nepotrápí. Nymburská posila zůstává na marodce

  • 2
V letech 2003 až 2005 nastupoval basketbalista Luboš Bartoň za slavný italský klub Virtus Roma. Nyní by se v nymburském dresu rád postavil proti němu, jenže do hry ho nepustí zranění.

Když na konci září předstoupil český reprezentant Luboš Bartoň před novináře, mrzelo ho, že kvůli zranění zmešká kvalifikaci o postup do Euroligy.

Tehdy si myslel, že už za pár dnů bude fit. Jenže ani na začátku listopadu nemá basketbalový Nymburk svou letní posilu k dispozici.

Bartoň tak dnes v Eurocupu nenastoupí proti klubu z Říma, v němž odehrál dvě sezony své bohaté kariéry. „Bohužel ještě nebudu připraven,“ lituje Luboš Bartoň. „Každým dnem snad dostanu od doktorů zelenou, abych mohl začít naplno trénovat. Samozřejmě pak ještě nějaký čas potrvá, než se dostanu do optimální herní pohody.“

Nymburk v Eurocupu velmi touží po úspěchu, jenže už postup ze základní skupiny je překážkou. Ze tří zápasů zatím vyhrál pouze jediný, naproti tomu Řím všechny tři.

„Oni patří k favoritům naší skupiny. Přesto potřebujeme uhájit domácí prostředí a vyhrát,“ nabádá Bartoň, jenže bude utkání v pražské Tipsport areně sledovat z lavičky a povzbuzovat kamarády.

Roma ještě pod bývalým názvem Lottomatika dlouho patřila k naprosté evropské elitě. Jenže postupně kvůli finančním problémům propadla z nejprestižnější Euroligy do druhého patra v podobě Eurocupu. „Mnohé se tam změnilo. Letitý prezident a mecenáš klubu už chtěl dát ruce pryč, ale kdyby úplně odešel, tým by asi zanikl. Proto ho ještě letos podpořil,“ ukazuje Bartoň, že je v obraze a o bývalém působišti má výborné informace.

„I s nižším rozpočtem to u nich na nějaký úpadek nevypadá. Mají kompaktní tým, sice bez hvězd, ale výborně poskládaný.“ Nymburk bude muset pohlídat především amerického střelce Brandona Triche, který je aktuálně nejlepším střelcem Eurocupu, s průměrem 22,3 bodu na zápas.

Českému mistrovi kromě Bartoně stále chybí také slovenský bojovník Radoslav Rančík.

Zápas v Tipsport areně začíná v 18.30 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž