Matěj Burda (v červeném) z Pardubic brání Richarda Bálinta z Brna.

Matěj Burda (v červeném) z Pardubic brání Richarda Bálinta z Brna. | foto: Jan Russnák / Basket Brno

Koncert a výhra. Moc si jí vážíme, zářil pardubický pivot Rikič

  • 0
Wow. Zatímco minulou středu se pardubičtí basketbalisté k domácímu vítězství 88:82 nad Opavou spíš protrápili, v sobotu proti druhému Brnu nabídli divákům na Dašické úplně jinou tvář a parádní útočný koncert. Zvítězili jednoznačně 97:77, a posílili tak svoje šance na finální čtvrté místo po nadstavbě. Hlavní konkurent z Ústí nad Labem navíc padl v Opavě 68:82.

Hra Beksy směrem dopředu byla proti Brnu skutečně famózní, slušnou střelbu z dvojkové i trojkové vzdálenosti k tomu prokládala efektními prvky, jako byly smeče Čolaka s Rikičem.

„Ale i Brno jsme nechali rozjet a často zakončit,“ připomněl Robert Rikič, chorvatský pivot Pardubic, divokou první půli, již Beksa ovládla poměrem 55:44.

V šatně se proto o poločasové přestávce apelovalo na poctivější návrat do obrany a větší důslednost v blízkosti vlastního koše.

„Kritická byla třetí čtvrtina, v níž jsme soupeře nenechali snadno skórovat a sami jsme se v útoku prosazovali, takže rozdíl narostl až ke 30 bodům. Vítězství si opravdu moc vážíme,“ podotkl Rikič.

Vedoucí Nymburk i druhé Brno schytaly v basketbalové lize venkovní debakly

Vanja Miljkovič, asistent trenéra Beksy a Rikičův krajan, vyzdvihl povětšinou skvělý pohyb míče.

„V útoku jsme měli 22 asistencí, což dokazuje, že jsme si vytvářeli dobré pozice, které jsme chtěli a které jsme proměňovali. Prezentovali jsme se jako tým a přesně to si přejeme,“ komentoval to kouč.

Jindy velice nebezpečné Brno tentokrát působilo dost nevýrazně.

„Pardubice v kulise svých fanoušků trefovaly i těžké střely, ale bylo to taky naší nedůraznou obranou. O přestávce jsme si k tomu něco řekli, ale moc nám to pak nefungovalo,“ posteskl si Martin Vaněk, brněnský asistent trenéra.

To však nic neubírá z výborných individuálních výkonů hráčů Beksy jako zmíněný Rikič (21 bodů a 8 doskoků), Neal (17 bodů a 5 asistencí), Vyoral (19 bodů a 5 asistencí), Burda či Pekárek (oba 10 bodů). Speciálně nedávný americký import Neal a mladíček Burda rostou s každou další minutou na place.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon