Tomáš Vyoral (vlevo) z Pardubic se tlačí kolem Johana Haiblíka z Ústí.

Tomáš Vyoral (vlevo) z Pardubic se tlačí kolem Johana Haiblíka z Ústí. | foto: Petr Šedivý / BK KVIS Pardubice

Pardubický rozehrávač Vyoral: Zápas a půl jsme nehráli dobře v obraně

  • 0
Asi nejvýstižněji to po druhém utkání basketbalového čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou, jehož stav je nyní nerozhodný 1:1, pojmenoval pardubický rozehrávač Tomáš Vyoral. „Problém je v naší obraně, protože play off zápasy se vyhrávají obranou a my jsme v ní zápas a půl nehráli dobře,“ konstatoval Vyoral.

Ten kontrast: v základní části Kooperativa NBL i potom v nadstavbě byla defenziva výkladní skříní pardubického mužstva, 2744 obdržených bodů představovalo jasně nejlepší výsledek z celé ligy a třeba mistrovský Nymburk, v téhle statistice hned za Beksou, inkasoval za 36 kol o 114 bodů více.

Realita dosavadního průběhu čtvrtfinále je ovšem taková, že v prvním zápase, i když jej nakonec vyhráli, Východočeši od Slunety dostali 77 bodů, což je lehce nad jejich průměrem v dlouhodobé soutěži — tedy nic extra, a ve druhém nepřijatelných 96.

V úvodním klání se Bekse ještě podařilo vyhrabat z pořádně hluboké jámy, den nato už byla bez nároku.

„Bylo to úplně jiné utkání než v pátek. V prvním poločase jsme zase schytali hrozně moc bodů (48), ale v tom druhém už jsme to nedokázali zlomit,“ srovnával Vyoral po porážce 83:96. „Musíme se z toho poučit, hrát s mnohem větším úsilím a takovéto zápasy vyhrávat obranou, zvlášť na domácím hřišti. Ale i v útoku si musíme daleko víc půjčovat balon,“ doplnil.

Do čtvrtfinále play off vstoupili lépe basketbalisté Pardubic a Děčína

V prvním zápase Beksu nastartoval devítibodovou šňůrou ve 28. a 29. minutě Dickerson, a přestože pak ještě chvíli trvalo, než hostující Ústí svůj odpor definitivně vzdalo, dovedla mač do klidné kontrolované koncovky. Kromě Dickersona (dohromady 19 bodů) excelovali i Pekárek (16) nebo Švrdlík, na němž stála podkošová hra při absenci zraněného Rikiče (též 16 bodů). Zkušenému „dlouhému“ šla k duhu intenzivnější spolupráce s též skvělým Vyoralem (10 bodů, 7 asistencí).

Kromě zmíněných se výrazně prosadil i Chorvat Čolak (10 bodů). Ten pak v sobotu nastřílel 23 bodů, jenže parťáci jej tentokrát až na Dickersona (14) příliš nepodpořili. Beksa se k tomu od 23. minuty musela obejít bez trenéra Repeši, který po hlasitých projevech nesouhlasu s problematickými verdikty sudích vyfasoval od rozhodčího Kučírka diskvalifikační trest, a zbytek koučování tudíž zůstal na asistentu Miljkovičovi, sportovním řediteli Beksy Nečasovi a pivotu v civilu Rikičovi.

Náskok Slunety rychle narostl na dvouciferný rozdíl a vedení jako takové už si následně přesvědčivě pohlídala. „Bohužel jsme nebyli schopni zorganizovat si náš útok tak, jak jsme chtěli — nedá se hrát jeden proti pěti,“ podotkl Vanja Miljkovič. „Sice jsme prohráli, ale je to jenom jeden zápas. Stav série je 1-1 a my se teď musíme pokusit vyhrát na ústecké palubovce. Budeme bojovat dál,“ slíbil trenér.

„Pro nás je to hodně důležitá výhra, protože jsme do Pardubic přijeli minimálně pro jednu. V pátek jsme byli trošku smutní, myslím si, že jsme mohli také zvítězit, ale v sobotu jsme konečně trefili volné střely, které jsme si vytvořili. Obrovská pochvala patří mladším hráčům, kteří na hřiště přinesli energii,“ vyzdvihl kouč Ústí Jan Šotnar Haiblíka, Karlovského nebo Nábělka.

Čtvrtfinále pokračuje v hale Slunety zápasy číslo 3 a 4 už v úterý od 17.10 a poté ve středu od 18 hodin.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon