Liberec zřejmě opět nastoupí bez Wootena

Liberec - Povzbuzeni cenným sobotním triumfem nad favorizovaným Děčínem nastoupí dnes vpodvečer liberečtí Kondoři k předehrávanému utkání 28. kola Mattoni NBL proti Novému Jičínu. Nejspíš jim však znovu bude chybět elitní střelec Pierre Wooten, jenž se sice v severočeském derby vrátil po třízápasové absenci na hřiště, avšak hned v první čtvrtině se opět zranil.

Kondoři Liberec  Geofin Nový Jičín
(12. 2. v 18 hodin)

Americký rozehrávač, který je s průměrem 17,2 bodu na zápas čtvrtým nejlepším střelcem celé ligy, má opravdu smůlu. Sotva se uzdravil a vrátil se na hřiště, prakticky hned se znovu zranil. K duelu s Děčínem sice nastoupil v základní sestavě, jenže zápas pro něj skončil velmi brzy − již po necelých pěti minutách.

"Pierre musel odstoupit kvůli zranění lýtka," upřesnil diagnózu sportovní ředitel libereckého klubu Jakub Důra. "Do dnešního zápasu s největší pravděpodobností nenastoupí."

Wootenovi tak udělal radost alespoň výsledek severočeského derby. A jistě také způsob, jakým si jeho spoluhráči dokráčeli pro dva body.

Nešlo totiž o žádné upachtěné vítězství, nýbrž o naprosto zasloužený triumf. Kondoři porazili svého soka přesvědčivě o sedmnáct bodů, a to by jim mělo dodat před náročným střetnutím s druhým týmem tabulky tolik potřebné sebevědomí.

"Nový Jičín je silný soupeř ze špičky tabulky a podle toho musíme k zápasu přistoupit," míní pivot Jakub Blažek.

Muž, jenž v minulém kole nastřílel Děčínu 13 bodů, si vzpomněl i na předchozí vzájemný zápas, který sice jeho družstvo prohrálo o dvacet bodů, ale ještě 7,5 minuty před koncem bylo pozadu o jediný koš.

"Naposledy jsme hráli v Novém Jičíně vyrovnaný zápas, navíc teď máme výhodu domácí palubovky. To ovšem neznamená, že to bude jednoduchý zápas. Musíme se vyvarovat chyb v obraně a v útoku je potřeba hrát pečlivě nacvičené akce."

Trenér Jan Slowiak zdůrazňuje, že bude třeba, aby jeho družstvo hrálo s maximálním nasazením.

"Je jasné, že favority nejsme, ale pokud budeme hrát s takovým nadšením, nasazením a chutí bránit jako proti Děčínu, tak můžeme hrát s každým, a to s Wootenem, i bez něj," uvedl Slowiak pro klubový web.

Novojičínští basketbalisté přijedou pod Ještěd v roli favorita, nicméně trenér Zbyněk Choleva tuší, že jeho družinu čeká hodně těžká šichta. "Liberec je znám svou bojovností a houževnatostí. To pro nás znamená, že za jakýkoliv náznak podcenění můžeme být potrestáni. Doufám, že naší zbraní bude opět kolektivní výkon."

V minulém kole Geofin s přehledem přehrál brněnský A Plus a vyhoupl se na druhou příčku. Kapitán David Hájek by si přál, aby se jeho tým udržel v závěsu za suverénním Nymburkem co nejdéle.

"Sérii těžkých zápasů venku (Nový Jičín hraje postupně v Liberci, v Pardubicích a v Poděbradech se Sadskou  pozn. aut.) bychom rádi zahájili vítězstvím, abychom udrželi druhé místo v tabulce," řekl Hájek. "Zápas Děčína v Liberci je pro nás dostatečným varováním k tomu, abychom se dostatečně koncentrovali."

Rovněž další křídelník Štěpán Reinberger upozornil na nečekaně vysoké vítězství libereckého týmu nad Děčínem.

"Určitě jedeme do Liberce vyhrát, i když to bude těžký zápas, protože teď asi mají dobrou formu, kterou potvrdili jasným vítězstvím nad Děčínem. Abychom uspěli, musíme se vyrovnat s jejich agresivním pojetím basketbalu."

Další program 28. kola (13. 2.)

USK Praha − BC Kolín (17.30)
A Plus OHL-ŽS Brno − ČEZ Basketball Nymburk (18 hodin)
BK Sadská − NH Ostrava (18 hodin)
BK Ústí n. L. − BK Prostějov (18 hodin)
Synthesia Pardubice − BK Děčín (14. 2. v 18 hodin)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž