Lakers chtějí čtvrtý titul

Los Angeles - Dokáže někdo sesadit Los Angeles Lakers z trůnu, který okupují už tři roky? V lońské sezóně k tomu měli velmi blízko Sacramento Kings, kterým ve finálové sérii Západní konference hrálo za stavu 3:2 všechno do karet, ale Lakers dokázali překonat i tuto překážku a získali třetí titul v řadě za sebou, když finálová série proti New Jersey byla už jen formalitou. Lakers budou mít k dispozici všechny základní hráče z loňské sezóny a vedení klubu doplnilo i vhodné střelce na lavičku náhradníků - tým bude minimálně stejně dobrý jako vloni a jestli O´Nealovi vydrží zdraví...
Shaquille O´Neal bude kvůli operaci palce zřejmě chybět v několika prvních zápasech sezóny, ale pokud se zbaví bolestí, které ho omezovaly po většinu loňské sezóny, mohou být Lakers v základní části ještě lepší než vloni (58/24, třetí nejlepší bilance v Západní konferenci).

O´Neal zatím nemá v NBA rovnocenného soupeře - v posledních pěti letech byl vždy mezi trojicí nejlepších střelců sezóny a vloni (27,2 bodů na zápas) ho předběhl jen Allen Iverson, který se však O´Nealovi ani zdaleka nemůže rovnat v procentu úspěšnosti. O´Neal vloni zcela jasně vévodil celé soutěži (58% z pole, druhý Elton Brand "jen" 52,7%) a nutil své obránce k faulům - jeho známé problémy s trestnými hody (vloni 55,5% úspěšnosti) se pochopitelně snaží všechny týmy využit, ale v závěru playoff narazila tzv. "kosa na kámen." Bude zajímavé sledovat, jestli O´Nealovo zlepšení bude mít trvalejší charakter - pak by už Lakers opravdu jen těžko hledali soupeře.

Lakers však nejsou jen O´Neal - Kobe Bryant vyzrál v superhvězdu po všech stránkách a jeho hráčské kvality dokazuje fakt, že byl vloni kromě Tracyho McGradyho jediným hráčem, který dosáhl průměrů přes 25 bodů, 5 doskoků a 5 asistencí na zápas. V týmu zůstali i všichni tři "solidní" veteráni Robert Horry, Rick Fox a Derek Fisher, kteří vhodně doplňují hvězdnou dvojici.

Lakers se podařilo udržet klíčového náhradníka Deveana George, zůstávají i Samaki Walker, Brian Shaw, Stanislav Medveděnko a Mark Madsen - navíc výměnou za Lindsayho Huntera, který se příliš neosvědčil, získali z Toronta vyhlášeného trojkaře Traceyho Murrayho spolu s nováčkem Kareem Rushem. Tito dva a další nováček A.J.Guyton představují další střeleckou "hrozbu" Lakers zdálky, která by mohla vhodně doplňovat hru Shaquilla O´Neala a Kobeho Bryanta.

Předpokládaná základní pětka?:
Derek Fisher (6 let v NBA)
Kobe Bryant (6)
Rick Fox (11)
Robert Horry (10)
Shaquille O´Neal (10)

klíčové číslo?:
42,4%
- Lakers dovolili v loňské sezóně svým soupeřům jen toto procento střelby z pole a měli podle tohoto kritéria vůbec nejlepší obranu v NBA

postup do playoff?:
o tom se snad ani není třeba bavit....

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž