Karlovy Vary - Hradec Králové: hostující Milena Steffanová (15) přihlíží rozehrávce Blanky Sedláčkové

Karlovy Vary - Hradec Králové: hostující Milena Steffanová (15) přihlíží rozehrávce Blanky Sedláčkové | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Krize v karlovarském basketbalovém klubu. Provoz ligy je náročný

  • 0
"Byli jsme příjemně překvapeni a sezonu považujeme za úspěšnou," říká manažer basketbalového klubu Lokomotiva Karlovy Vary Roman Maleček při ohlédnutí za uplynulou sezonou. Ligové ženy dosáhly v konečném účtování na páté místo, čímž vyrovnaly historické maximum klubu. Cíle byly podstatně skromnější.

"Cílem bylo stabilizovat kádr po předchozí neúspěšné sezoně a postoupit do play off," přiznal Maleček. Jednoduché to nebylo, vždyť byl od začátku bombardován nepříznivými okolnostmi.

Hlavně dlouhodobými zraněními klíčových hráček Magerčiakové, Borecké a Houdkové. To naštěstí mělo i pozitivní dopad. "Tým se ještě více semkl, uhráli jsme to kolektivně," domnívá se manažer.

Po neúspěšném čtvrtfinále play off se Slovankou se našly zbytky sil, Lokomotiva přehrála jak Strakonice, tak i Valosun a bylo z toho pěkné páté místo. "Holky letos dokázaly, že patří k tomu lepšímu, co v lize momentálně je. Těší nás také, že se díky tomu zvedla návštěvnost v naší hale."

Problém bohužel je s mládeží. "Už třetí rok se projevuje ústup v dorosteneckých kategoriích," přiznává Maleček. V žácích se Lokomotiva zatím ještě drží. "Budeme na tom muset v dohledné době zapracovat," ví manažer.

Ovšem to úzce souvisí s problematikou financování klubu. "Je čím dál tím složitější zachovat provoz ligového basketbalu," přiznává Maleček. Děkuje městu a kraji za podporu, ale. "Rádi bychom přivítali další podnikatelské subjekty."

Dopady pocítily samotné hráčky. Před novou sezonou musely slevit ze svých požadavků. K jejich cti slouží, že skoro všechny nové podmínky akceptovaly. Výjimkou může být Irena Borecká. "Pokud nepřistoupí na finanční možnosti klubu, asi se nedohodneme," přiznává manažer.

Na zahájení přípravy, 14. června, dorazí na testy dvě hráčky. Má to ovšem podmínku. "Pokud se do té doby nedohodneme s Američankou Kyle DeHaven, která je momentálně doma a pravidelně jsme ve spojení."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž