Karlovy Vary vyzvou Banskou Bystricu

Karlovy Vary - Další soupeřem basketbalistek Karlových Varů ve Středoevropské lize bude dnes od 17. 30 hodin Banská Bystrica. „Bystrica? To je především Uhrová,“ ví karlovarský kouč Jiří Bárta. Rozehrávačka české reprezentace přestoupila před sezonou do Banské Bystrice z konkurenčního Ružomberoku.

„Mají velké ambice,“ vysvětluje karlovarský manažer Roman Maleček vydatné posilování dnešních soupeřek jeho týmu.

„Teď má klub výborné podmínky pro rozvoj basketbalu,“ říká i Bárta. Podle toho taky letošní výsledky Bystrice ve slovenské lize vypadají. V československém basketbalu bývala Bystrica kdysi dávno pojmem.

Vyrůstala tu Dobrovičová, Janoštinová nebo třeba Vasilková. „Vychovali spoustu hráček,“ souhlasí Bárta. Teď slovenský tým táhne Češka. Rozehrávačka Michaela Uhrová.

„Dokáže pracovat pro tým, řídit ho. Jak v postupném útoku, tak v protiútoku. Je to velice aktivní hráčka. Osm asistencí na zápas, to je velké číslo. Navíc umí vystřelit za tři,“ chválí českou reprezentantku Bárta.

Právě zkušenosti z národního týmu posouvají hráčku ještě o kus výš. „Má kontakt se světovým basketbalem, to je k nezaplacení.“ Včera si mohla zkusit i karlovarskou palubovku. Možná naposledy.

„Nevím, jestli bude hrát, údajně je zraněná,“ vysvětluje Bárta. To by bylo pro Slovenky velké oslabení. Jaké jsou šance Karlových Varů v dnešním zápase?

„Už na začátku sezony jsme vyhlásili, že stabilizujeme kádr,“ začíná opatrně karlovarský trenér. Přeloženo: Klub letos nevyhlásil útok na finálovou čtyřku české ligy, místo FIBACupu sáhl raději po novince, Středoevropské lize. Tady si chce poháry vyzkoušet, pak se rozhodne, co bude dál.

„Chceme basketbalově růst, potřebujeme víc hrát. Středoevropský pohár stojí polovinu toho, co FIBA Cup. A kvalitní týmy jsou v něm taky,“ říká klubový šéf Maleček.

Aby měly jeho hráčky zkušeností co nejvíc, měly by postoupit do další části. Přes koho? Ze skupiny jdou dál dva týmy. Strakonice ani rakouský Wells na to při vší úctě nemají, o postup si to proto rozdají Sparta, Karlovy Vary a právě Banská Bystrica.

„Sparta je už porazila, teď je řada na nás,“ ví Bárta. „V domácím prostředí bychom to měli zvládnout.“ Podobně na tomy byl jeho tým i o víkendu v lize.

Jenže doma na Hradec Králové znovu nestačil. Může se to dnes opakovat s Bystricí? Kouč Bárta slibuje změny v týmu: „Něco v hlavě mám. Zvýšíme rotaci hráček, potřebují si uvědomit, jak na sobě musí pracovat.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž