Brno - Bourges: Hana Horáková

Brno - Bourges: Hana Horáková - Hana Horáková (vpravo) v utkání Brno - Bourges. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Kapitánka českých basketbalistek Horáková nebude startovat na ME

  • 0
Špatné zprávy pro kouče českých basketbalistek. Kapitánka Hana Horáková nebude startovat na červnovém ME v Lotyšsku. Nejistá je i účast další důležité hráčky, Ivany Večeřové. Obě mají zdravotní problémy.

"Trápí mě problémy s nedoléčeným kolenem a také celková únava, která se za dlouhé roky nakumulovala. Potřebuji si proto odpočinout s tím, že bych se po dohodě s reprezentačním koučem zapojila do přípravy až příští rok před mistrovstvím světa," uvedla Horáková. 

Nový trenér českých basketbalistek Milan Veverka přání kapitánky a dlouholeté opory respektuje. "Nemusím připomínat, že Hanka měla v sezoně dlouhý výpadek v přípravě. Vždycky se ale snažila důležité zápasy odehrát s maximálním nasazením," řekl reprezentační kouč.

 

Pivotku Večeřovou, která hraje ve Valencii, pro změnu trápí problémy s patou.

"Mám velké úlevy v tréninku. Hraji pouze zápasy. Lékaři ve Španělsku mi řekli, že po sezoně potřebuji  stoprocentní klid na doléčení. Ještě se podrobím vyšetřením po návratu domů u českých odborníků. Na mistrovství Evropy bych chtěla startovat, ale mám obavu, že i čeští lékaři potvrdí názor Španělů," poznamenala Večeřová.

Trenér Veverka si ale na nepřízeň osudu nenaříká a bere ji jako realitu.

"Role reprezentačního trenéra je v tomto směru vždycky těžká. Zbytek kádru má šanci tyto opory nahradit a poprat se o místo v sestavě. Pravda je ale taková, že nemáme na rozdíl od největších soupeřek tolik hráček, které by prošly v Evropské lize velkou zápasovou zátěží," tvrdí Veverka.

Ten proto oslovil také oporu mistrovského USK Praha Michaelu Ferančíkovou. Ta mu ale už před koncem domácí ligové sezony oznámila, že definitivně končí s aktivní činností.

V širším kádru reprezentace měl Veverka s Horákovou i Večeřovou 24 hráček.

První společné týdenní soustředění čeká české  basketbalistky hned po velikonočních svátcích 14. dubna v Opavě. "Do šampionátu mnoho času nezbývá, takže se musíme současně zabývat nejen kondicí, ale také hrou,"
nastínil Veverka nadcházející plán přípravy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž