Jontay Porter v dresu Toronto Raptors

Jontay Porter v dresu Toronto Raptors | foto: AP

Porter už si nikdy NBA nezahraje. Liga tvrdě trestá za sázení po 58 letech

  • 8
Jontay Porter dostal kvůli sázkařské aféře doživotní zákaz působení v NBA. Vedení zámořské soutěže oznámilo, že amerického basketbalistu na základě vyšetřování potrestalo mimo jiné za vynášení interních informací sázkařům a sázení na zápasy Toronta, s nímž měl pro tuto sezonu uzavřenou dvoucestnou smlouvu.

„Není nic důležitějšího, než ochránit integritu soutěže NBA pro naše fanoušky, týmy a všechny spojené s naším sportem, a proto jsou nestoudná porušení pravidel o sázení, kterých se Porter dopustil, potrestána tím nejpřísnějším trestem,“ uvedl komisionář ligy Adam Silver v prohlášení.

Porter podle vyšetřovatelů sázel i na porážku vlastního týmu a v některých zápasech se úmyslně vyhýbal hře. V duelu se Sacramentem, který Raptors prohráli, odehrál jen tři minuty a poté se omluvil, že se necítí dobře. Před zápasem prozradil informaci o svém zdraví sázkaři.

Basketbalistu Jontaye Portera vyšetřuje vedení NBA kvůli podezřelým sázkám

Čtyřiadvacetiletý pivot odehrál za Toronto v této sezoně NBA 26 zápasů s průměrem 4,4 bodu. Kariéru v elitní soutěži začal v Memphisu v sezoně 2020/21, v dalších svou ročnících v lize kvůli zdravotním potížím nestartoval. NBA hraje i jeho starší bratr Michael Porter Jr., který působí v Denveru.

Trest za sázení se do americké basketbalové ligy vrací po 58 letech, v roce 1966 byli za zapletení do tipovací aféry vyloučeni Roger Brown a Connie Hawkins. Druhý z nich si později vstup do ligy vysoudil. Řada trestů za ovlivňování univerzitních utkání padla od vedení NBA v úvodu padesátých let, v roce 1961 byli za takovéto přečiny potrestáni Tony Jackson a Doug Moe.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž