Náma Šafirová

Náma Šafirová | foto: AP

Izraelské překvapení: ortodoxní židovka Šafirová nastoupila. S rukávy

  • 19
Zdálo se, že sport ustoupí náboženské víře. Nakonec ale ortodoxní židovka Náma Šafirová v nominaci izraelských basketbalistek na ME v Polsku nechybí. Přestože původně neměla startovat, mezinárodní federace jí neudělila výjimku k nošení trička s rukávy.

Jedenadvacetileté Šafirové zakazuje její víra hrát s odhalenými rameny a dlouho to vypadalo, že kvůli tomu přijde o vrchol sezony. Podle pravidel Mezinárodní basketbalové federace (FIBA) totiž musí být všechny hráčky nastoupit ve stejných dresech.

"Nechápu, proč to v Evropě nemůže být stejné jako v Americe," čertila se Šafirová, která má ve svém univerzitním klubu povolený zvláštní režim. Během šábesu má zajištěnou košer stravu a jiné úlevy související s náboženstvím.

A vedení FIBA bylo přes stížnosti dlouho neoblomné. Hráčce startovat ve spodním triku pod dresem nepovolilo. Případ se zdál být uzavřen.

Izraelci však těsně před vstupem do mistrovství přichystali překvapení. Po dohodě s federací Šafirovou do nominace zařadili, a tak mohla naskočit už do úvodního utkání s Českem (sledovali jsme on-line).

Triko si obléknout nesmí, ale našlo se šalamounské řešení. Místo obvyklého úboru, v němž hraje za univerzitu v americkém Toledu, bude mít elastické rukávy. Izraelci jim přezdívají "kompresní oblek".

"V pátek zasedla technická komise a po předložení izraelské žádosti se usnesla, že je to dovolené. Nebylo to tričko," vysvětloval Sakis Kontos za FIBA Europe. A basketbalistka tak nakonec nemusela volit mezi dvěma vírami - sportovní a náboženskou.

Izraelkám, které přicestovaly do Polska ve třinácti, však zatím Šafirová k úspěchu nepomohla. Při porážce s Českem 56:72 dostala větší šanci až v poslední desetiminutovce. Trefila jednu ze čtyř střel a jeden ze dvou trestných hodů a stala se obětí bloku Michaly Hartigové. Ale také stihla posbírat tři asistence.  

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž