Issuf Sanon (u míče) z Olimpije Lublaň  v duelu s AEK Atény

Issuf Sanon (u míče) z Olimpije Lublaň v duelu s AEK Atény | foto: FIBA

Satoranského příští sok: poloviční Afričan, který uprchl z Donbasu

  • 1
Dobrou zprávou je, že spolu mohou slavit narozeniny. Špatnou, že se Tomáš Satoranský a Issuf Sanon mají přetahovat o minuty na palubovkách NBA. Dobrou zprávou je, že na šestadvacetiletého českého basketbalistu čeká o osm let mladší a zcela nezkušený ukrajinský rival. Tou špatnou, že nejbližší záměry Washingtonu kolem sestavy rozehrávačů nejsou zřejmé.

Sanon, narozený 30. října 1999, byl jedním z benjamínků letošního draftu - pouze Isaac Bonga je mladší, o devět dnů. Ale na rozdíl od Bongy, který je členem širšího kádru německé reprezentace, zná vlasatého Ukrajince málokdo. On však dopředu vyhlašuje, že chce od podzimu do NBA. Stůj co stůj.

Generální manažer washingtonského celku Ernie Grunfeld naopak naznačuje, že draftové číslo 44 zatím přes Atlantik přivést nehodlá. Sanona by tak čekala stejná cesta jako Satoranského, který se do nejlepší ligy světa podíval až čtyři roky od draftu.

Přesvědčí Sanon, že do NBA patří už teď? 

Šanci bude mít v červencové Summer League, které se chce zúčastnit. Do Washingtonu přiletí prvního.

22.června 2018 v 05:36, příspěvek archivován: 22.června 2018 v 09:45

Grunfeld said he’s still under contract with his overseas team and will play there next season to develop. https://t.co/RjzFPy5NhL

Rodák z Doněcku je každopádně podobným prototypem hráče jako Satoranský. Narostl sice „jen“ do 194 centimetrů, ale zdobí ho výjimečný výskok, upřednostňování nájezdu před střelbou z dálky a důraz na obranu. 

Možná, že letos se český rozehrávač zápolení se Sanonem vyhne; alespoň tomu bezprostřednímu. Může však mezi nimi dojít k souboji na dálku. 

Kdyby Ukrajincova výkonnost rychle stoupala, mohl by Satoranského u Wizards rovnou nahradit. Za rok totiž vyprší odchovanci USK Praha tříletá smlouva...

A odkud se vlastně vyloupl tenhle mladičký Ukrajinec neukrajinského jména? Z líhně BC Dnipro - stejně jako pivotman Alex Len, aktuálně působící v Phoenixu. Sanon začínal už v sedmi letech, inspirován příkladem staršího bratra. 

Tmavší kůži má po otci z Burkiny Fasso, který se na Donbasu usadil po studiích. O evropský šampionát do 16 let Issuf ještě přišel, byl zraněný a ukrajinské občanství mu bylo třeba teprve vyřídit. 

Iussuf Sanon - sestřih:

O to větší rozruch způsobil, když se loni objevil na mistrovství osmnáctiletých a hned soupeře trestal v průměru 19,3 body, 6,1 doskokem a 3,4 zisky na zápas. Proti Španělsku zvládl 24 bodů, devět doskoků, šest asistencí a čtyři zisky (a taky osm ztrát), proti Německu 21 bodů a osm doskoků. 

Přehlédnout ho vážně nešlo.

Sanon dostal loni na podzim šanci v áčku Dnipra, ale zdá se, že sousloví pozvolný růst neuznává. Letos v lednu se - přes platnou smlouvu na Ukrajině - nechal ulovit Olimpijí Lublaň, jenž už zase láká evropské naděje (do NBA před lety vyslala i Jiřího Welsche). Slovinský klub jeho úprk zlegalizoval až dodatečnou dohodou. 

Nakonec ani minuty v Lize mistrů a Jadranské lize nebyly Sanonovi dost. V dubnu se přihlásil do draftu NBA. „Každým dnem se zlepšuju a hodlám si jít za svým snem,“ nechal se slyšet. 

Po jeho červnovém vystoupení na mezinárodním kempu v Trevisu bylo více než nadějné, že si ho některý z klubů vybere. A naděje teenagera obdivujícího agresivitu Russella Westbrooka také došla naplnění.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž