Hummel: Dostali jsme se do velkého útlumu

  • 11
NovýJičín - Až na nezvyklém devátém místě se po pěti kolech Mattoni NBL krčí basketbalisté Mlékárny Kunín. Na kontě mají jediné vítězství oproti čtyřem porážkám, dvě z nich navíc přišly v domácím prostředí. A nejde jen o výsledky, ani herní projev jednoho z favoritů nejvyšší soutěže zatím rozhodně není optimální. Úřadující vicemistr zkrátka v úvodu nové sezony tápe.

V loňském ročníku Mlékárna Kunín počtvrté prohrála až v 16. kole, letos se jí však ligový start vůbec nepovedl. Na úvodní neúspěch z Děčína sice vzápětí dala zapomenout vítězstvím nad brněnským A Plus, jenže pak přišly tři porážky v řadě a propad až na deváté místo.

Jak je po těle trenérovi, jehož tým má bojovat o nejvyšší příčky a místo toho se pohybuje v dolní polovině tabulky? "Hrozně špatně. Je to obrovské zklamání," přiznal bez okolků novojičínský kouč Zdeněk Hummel.

"Na druhou stranu je to prostě realita, protože naše družstvo v podstatě nemělo ve svém současném složení nějakou společnou přípravu a dáváme se dohromady za pochodu."

Jak už se v Novém Jičíně stalo tradicí, úspěšné družstvo se po skončení uplynulé sezony z velké části obměnilo. Odešli hlavní tahouni Warrick, Chavis či Šoška, kteří patřili na svých pozicích k nejlepším v celé lize a nově příchozí hráči je zatím ani zdaleka nedokázali nahradit.

"Dostali jsme se do obrovského útlumu. Hráči si přestali věřit a po psychické stránce jsou na dně. Navíc v týmu bohužel nemáme žádnou výraznou individualitu, která by to dokázala strhnout a v důležitých okamžicích na sebe vzala zodpovědnost," posteskl si Hummel.

Střeleckým lídrem novojičínské družiny je zatím Tarvis Williams s průměrem 16,8 bodu na zápas, o bod nižší průměr má rozehrávač Chad Timberlake. Není však bez zajímavosti, že Mlékárna Kunín má v současné době druhou nejméně produktivní ofenzívu v celé lize - v pěti duelech nastřílela celkem 376 bodů (průměr 75,2), hůře je na tom jen poslední BBK Brno (67,4)!

"Potřebovali bychom poctivě trénovat, ale teď se pořád hraje systémem středa, sobota, a proto je hrozně složité se z této situace dostat. Určitě však ze strany vedení klubu dojde k nějakým opatřením, protože pokud nezískáme nějakou vůdčí osobnost, tak myslím, že to nebude dobré."

Dají se tedy v nejbližší době očekávat nějaké změny v hráčském kádru? "Těžko předvídat, protože pan prezident Vajgl se vrátí v sobotu z dovolené v USA a až pak se asi bude jednat."

V Novém Jičíně zavládly velké rozpaky zejména po posledních dvou domácích neúspěších. Hummlovi svěřenci totiž překvapivě nestačili ani na houževnatého nováčka z Liberce (65:75), ani na NH Ostrava (64:71).

V obou zápasech se přitom střelecky velice trápili. Dohromady proměnili pouze 44 ze 110 střel z pole (úspěšnost 40%, trojky jen 8/37 - 21,6%), o mnoho lépe nestříleli ani z čáry trestného hodu (33/48 - 68,8%).

"Pokaždé jsme si vybudovali menší náskok, ale jakmile jsme ho ztratili, tak se hráči okamžitě ocitli pod tlakem a potom si nebyli schopni ani přihrát. Sice si dokážeme vytvořit velmi dobré střelecké pozice, ovšem neproměňujeme je a družstvo to obrovsky lomí. Kupíme jednu chybu na druhou a navíc nezvládáme ani závěry utkání."

S obrannou fází hry je Hummel spokojenější, i když také v tomto směru stále spatřuje rezervy. "V obraně jsou úseky, které jsou velice dobré. Na druhou stranu nemůžeme přehlédnout, že ani v defenzívě se občas nevyhneme triviálním chybám, které soupeř nemilosrdně trestá."

Dosavadní nepřesvědčivé výkony se samozřejmě negativně projevují i na pohodě celého týmu. "Atmosféra pochopitelně není nejlepší," podotkl první muž novojičínské střídačky. "Neříkám, že bychom měli špatný kolektiv, ale hráči jsou z toho zlomení. Nevidím v nich jiskru a lehkost, jaká v Kuníně bývala. Není tady žádná osobnost."

Jednou z vůdčích postav úřadujících vicemistrů by měl být dvaadvacetiletý americký rozehrávač Timberlake. Ten se však ke svým spoluhráčům připojil až těsně po startu sezony a přestože podává kvalitní výkony, ani on není tím pravým lídrem, po kterém zkušený trenér touží.

"Myslím si, že Timberlake je velkou posilou, i když nejde o typického středního rozehrávače. Rozhodně to není špatný hráč, ovšem v žádném případě to není vůdčí osobnost." Navíc není jisté, zda v Novém Jičíně zůstane. "Zatím má smlouvu jenom na měsíc."

Podle něj je v současné době nejdůležitější, aby se hráči dostali do psychické pohody. "Psychika je v rovině s kondiční připraveností. Když je člověk psychicky na dně, tak vypadá, že je na tom špatně i kondičně a mnohem rychleji se unaví. Abych řekl pravdu, nevím, co s tím," povzdechl si Hummel.

Další zápas čeká Mlékárnu Kunín již v sobotu. V 6. kole Mattoni NBL bude usilovat o druhé vítězství v sezoně na palubovce ambiciózního Prostějova, který má rovněž pasivní bilanci v podobě dvou výher a tří porážek.

"V současné situaci nemáme co ztratit. Doufám, že hráči se uvolní a podáme lepší výkon, než v minulých zápasech," věří Zdeněk Hummel v radostnější budoucnost. "V této chvíli jsme vyloženě na dně a je otázka, jak se nám podaří se od něj odrazit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž