David Stern

David Stern | foto: AP

Hráčům ubylo střelivo. Komisař basketbalové NBA nebere žádný plat

  • 0
"Sám bere obrovské peníze a nám chce krátit platy," ozývala se v poslední době z řad hráčů kritika na adresu komisaře NBA Davida Sterna. Jenže ten údajně nedostane po dobu trvání výluky ani dolar.

Plat Davida Sterna je v současné době celkem pochopitelně jedním ze žhavých témat basketbalové NBA. Je ovšem tak trochu zahalen tajemstvím.

Nikdo totiž vlastně přesně neví, kolik čelní představitel ligy ročně pobírá, a to dokonce ani mnozí majitelé týmů. "Myslím, že to vědí maximálně tři," řekl nedávno pro Yahoo Sports jeden z vlastníků.

Média dokonce uspořádala jakousi anketu mezi zasvěcenými lidmi a z ní vyplynulo, že Sternův plat by se měl pohybovat někde mezi 15 a 23 miliony dolarů. A to hráčům teď samozřejmě není po chuti.

"Právě jsem slyšel, že David Stern vydělává 23 milionů dolarů ročně," napsal například na Twitteru Anthony Tolliver. "Chce po hráčích obří snížení platu, ale sám si svůj nesnížil."

"Komisař chce mít svůj plat téměř dvojnásobně vyšší, než bude nový maximální hráčský kontrakt," přidal se Spencer Hawes. "Zajímavé..."

Server espn.com ovšem nedávno uveřejnil zprávu, že Stern nedostane po čas výluky ani dolar, a tím hráčům trochu ubyla munice. "Podle spolehlivých zdrojů nebude komisař NBA během výluky pobírat svůj osmiciferný plat," napsal server v jednom z článků. "Výluka trvá už 33 dní a napětí na obou stranách roste."

Stern na jednáních s hráčskou unií nijak nenaznačil, že si sníží plat, až bude uzavřena nová dohoda, která by měla být vůči hráčům daleko restriktivnější. "Zdroje" přesto potvrdily, že Stern po dobu výluky plat nepobírá. A média si samozřejmě vyhledala, že během All-Star víkendu v Los Angeles Stern skutečně potvrdil, že žádný plat v případě výluky brát nebude.

Jeden z dopisovatelů ovšem jedním dechem dodává: "Nikdo by ovšem neměl očekávat nic jiného, než že si Stern po skončení výluky plat zase pořádně zvýší."

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž