Gigant ukázal pod koši svou sílu

Pardubice - Basketbalový gigant předvedl svou sílu. "Nymburk má družstvo složené pro evropské soutěže. Na jeho výkonnosti je to znát," pronesl Stanislav Petr, trenér pardubických basketbalistů. Ač byl jeho tým v průběžné tabulce hned za svým soupeřem, na palubovce s ním jen stěží držel krok. Dosud neporažený lídr Mattoni NBL vyhrál utkání 10. kola jasně 106:69.

"Postavení v tabulce bylo spíše dobrým vtipem," pousmál se Petr. "Nemůžeme to brát za měřítko. Nymburk prochází ligou jako růžovou zahradou a možná tak dva tři soupeři ho mohou někdy porazit. My na něj výkonnostně nemáme."

Obhájce titulu dal hned od úvodní minuty jasně najevo, kdo bude pánem na hřišti. Domácí bez nemocného pivota Trnky se drželi na dostřel jen do začátku druhé čtvrtiny. V ní jim však zcela odešla střelba a hosté bez milosti trestali každé jejich zaváhání. Svůj náskok navýšili na více než 30 bodů a rozhodli o osudu utkání.

"První půli jsme odehráli velice dobře," podotkl nymburský trenér Michal Ježdík.

Pardubičtí basketbalisté po přestávce bojovali a před vyprodaným hledištěm se snažili odehrát důstojnou partii s favoritem.

"I když je soupeř lepší, je nutné vymáčknout ze sebe vše, co jde. Nymburk má sice dobré hráče, ale pořád to jsou lidi z masa a kostí," prohlásil Petr. "Nesmíme se jich bát a nechat se zatlačit do velké defenzívy. Někteří naši hráči to splnili, jiní měli respekt."

Dařilo se to zejména mladíkům, kteří pod košem zastoupili Trnku. Bez ostychu hrající Majerík a především Jelínek se několikrát proti mnohem zkušenějším nymburským hvězdám blýskli.

"Pro mladé hráče to byla velká škola. Je pozitivní, že hráli. Bude jen dobře, když si z utkání něco odnesou," pronesl Petr.

Hosté s vítěznou jistotou v kapse ve druhé půli zvolnili. Jejich náskok se přestal ve druhé půli rapidně zvyšovat a třetí čtvrtina dokonce skončila 19:19.

"Po přestávce jsme hráli velice špatně. Nerozumím tomu, proč jsme ztratili koncentraci. Lidi si určitě zasloužili, abychom druhý poločas odehráli lépe," zlobil se i přes jednoznačnou výhru Ježdík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž