S míčem Romana Stehlíková z Brna, vpravo ji s hororovým výrazem sleduje Anke De

S míčem Romana Stehlíková z Brna, vpravo ji s hororovým výrazem sleduje Anke De Mondtová z Wisly Krakov. | foto: Šefr Igor, ČTK

Frisco vs. Gospič. V Eurolize žen dojde na střet z konce tabulky

  • 1
Basketbalistky Friska Brno čeká ve středu středeční euroligový duel ze dna tabulky skupiny C s chorvatským Gospičem. Oba soupeři mají po pěti kolech na kontě po jednom vítězství.

Klub z Balkánu to své vybojoval hned v prvním hracím dnu překvapivě na palubovce Rivasu Madrid, který shodou okolností v minulém týdnu uštědřil Brnu krutý debakl (112:70).

Výkony českých vicemistryň jsou v této sezoně poznamenány velkými výkyvy. Svoji jedinou výhru v elitní soutěži zaznamenaly v předminulém kole proti vedoucí Wisle Krakov, která s nikým jiným ještě nezaváhala.

Naděje zkušeného kouče Jana Bobrovského, že se jeho svěřenkyně dostanou po tomto výsledku na úspěšnou vlnu, ale vzala rychle za své po vysoké prohře v Madridu i sobotním vydřeném vítězství o tři body v Trutnově.

"V Madridu jsem si připadal, že se dívám na lyžařské závody ve slalomu. Soupeřky byly lyžařky a naše hráčky připomínaly slalomové tyčky. Něco podobného se opakovalo i při ligovém zápase v Trutnově," nešetřil Bobrovský kritikou na dnešní tiskové konferenci.

Navzdory čtyřem prohrám soupeře po sobě považuje Bobrovský Gospič za nevyzpytatelného protivníka.

"V přípravě na nadcházející duel vycházíme hlavně z posledního zápasu Gospiče s francouzským Montpelierem. Chorvatský tým byl velmi nebezpečný ve střelbě z velké vzdálenosti. Dal patnáct trojek a často hrozil akcemi po následné cloně a seběhnutí pod koš. Teď si s asistenty lámeme hlavu nad vhodnou defenzivní taktikou," prozradil brněnský kouč.

Střelba z tříbodového území je naopak velkou slabinou Brna. "Chybí nám hráčka, která by měla jistou ruku a dala na tréninku z deseti pokusů alespoň sedm košů. I když se trojkám na tréninku věnujeme, nedá se střelba z větší vzdálenosti snadno naučit," uvedl Bobrovský.

U svého týmu citelně postrádá především bojovnost. "Postrádáme hráčky, které by byly ochotny skončit v boji o míč i na zemi. Kritérium bojovnosti splňuje snad jen Američanka Thomasová. Ostatní na mě působí dojmem, že se chystají jít do tanečních v minisukních a nechtějí si odřít koleno," nebral si servítky zkušený trenér.

Při burcování hráček k větší aktivitě zkouší využít všechny prostředky. "Nepomáhá ani zvýšený hlas, po kterém mi připadá náš výkon ještě horší. Účinkem se ale mine i mírná domluva," posteskl si Bobrovský, který už může jen s nostalgií vzpomínat na úspěšné brněnské kralování v Eurolize mezi roky 2005 až 2008, kdy dotáhl tým třikrát do finále; v roce 2006 Brňanky soutěž vyhrály.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž