Kateřina Elhotová z USK Praha (vlevo) a Anna Hrušková z Hradce Králové v...

Kateřina Elhotová z USK Praha (vlevo) a Anna Hrušková z Hradce Králové v ligovém finále | foto: ČTK

Basketbalistky USK útočí na šestý titul v řadě, prvně jim čelí Nymburk

  • 1
Basketbalistky ZVVZ USK Praha se pokusí získat šestý český titul v řadě. Ve čtvrtek začne finále ŽBL, v němž se poprvé v historii představí Nymburk, který v play-off potvrdil druhé místo ze základní části. Boj o titul na tři vítězství po dohodě klubů začne na své palubovce, další dvě finále se hrají v neděli a příští středu v Praze na Královce.

Nymburk má za sebou mimořádnou sezonu, v české soutěži prohrál jediné utkání, právě s USK doma 57:106. Jinak dominoval a v play-off vyřadil po výsledcích 3:0 VŠ Praha a loňské finalistky z Hradce Králové.

„Cítím z hráček velký respekt k soupeři. Říkáme si ale, že naše cíle pro letošní sezonu jsme už teď naprosto přeplnili postupem do čtvrtfinále Eurocupu, vítězstvím v Českém poháru a historickým postupem do finále ŽBL. Takže nemáme co ztratit. Proto můžeme do zápasů nastoupit s klidnou hlavou,“ uvedl nymburský trenér Dan Kurucz.

Jediný vzájemný zápas v sezoně sice Nymburk prohrál o téměř 50 bodů, přesto Kurucz věří, že jeho svěřenkyně mohou favorita potrápit. I vzhledem k tomu, že se Pražanky v pondělí vrátily z Final Four Euroligy a v nohách mají dva těžké zápasy.

„Myslím si, že se to na nich může trochu projevit. USK hrál oba zápasy v podstatě pouze se základní sestavou. První pětka USK tak bude asi trošku unavená, ale další hráčky budou chtít jistě ukázat dominantní postavení USK,“ prohlásil Kurucz.

„Kdybych byl nezávislý odborník, tak bych řekl, že se nedají porazit. Jako kouč Nymburka ale řeknu, že dají, ale musí se najít na všech dvanáct hráček individuální recept, musíte je mít načtené a musíte si aspoň trochu věřit. A pak je třeba mít velké štěstí a soupeřky velkou smůlu. Každopádně kdybychom vyhráli byť jediný zápas, byl by to basketbalový zázrak,“ dodal.

Podobně vidí finálovou sérii i trenérka USK Natália Hejková, jejíž tým nyní drží v ŽBL sérii 79 výher. Naposledy prohrál v roce 2013 ve finále s Žabinami Brno. „Nás nyní v ŽBL nikdo nemůže porazit, my se můžeme porazit jen samy nekoncentrovaným výkonem. Nesmí se stát, že bychom něco podcenily,“ varovala Hejková.

Hráčky USK mají o motivaci více, jelikož pět z nich okamžitě po finále nastupuje v USA do kempů týmů z WNBA. Potřebují tak sérii ukončit co nejdříve, aby si stihly alespoň trochu odpočinout.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž