ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: FIBA

Proti Olympiakosu v roli favorita. Pražanky míří do Řecka naplnit povinnost

  • 1
Basketbalistky USK Praha čeká ve středu předposlední utkání v základní části Euroligy. Ve 13. kole chtějí na hřišti Olympiakosu Pireus potvrdit roli favoritek a udržet si druhé místo ve skupině A. Tým trenérky Natálie Hejkové už má jistý postup do čtvrtfinále a o devátou výhru v sezoně zabojuje bez zraněných Maríi Condeové a Barbory Wrzesiňski. Duel začne od 16:00 SELČ.

„Hrajeme se soupeřem, proti němuž bychom měly potvrdit naši kvalitu. Musíme být koncentrovaní a nesmíme si dovolit zaváhání. Určitě je rozdíl, jestli půjdeme do play off z druhého, třetího, nebo čtvrtého místa,“ řekla Hejková v rozhovoru s ČTK.

Pražanky se pokusí v Řecku navázat na prosincovou domácí výhru 95:63. Olympiakos zvítězil v jediném z 12 utkání a je nejhorším týmem soutěže. I kdyby USK nečekaně neuspěl, nemohou už české mistryně o postup mezi nejlepších osm celků přijít. Čtvrté Polkowice a páté Bourges sice ztrácejí jeden bod, čeká je ale vzájemný zápas, v němž jeden z nich také ztratí. A oba týmy mají s USK horší vzájemnou bilanci.

María Condeová bude tentokrát v sestavě USK Praha chybět..

„Proti Olympiakosu to bude hlavně o našem výkonu. Je to outsider naší skupiny. Chvilkami sice dokážou překvapit, ale když soupeř ukáže sílu, tak nakonec padnou,“ uvedla Hejková.

Hlavní oporou řeckého celku je americká pivotka Megan Gustafsonová, která je s průměrem 23,2 bodu nejlepší střelkyní Euroligy. Na kontě má také 9,4 doskoku na zápas.

„Je to jedna z hvězd Euroligy, ale její role v týmu je až tak zřejmá, že v podstatě vše zakončuje ona,“ uvedla Hejková. „Atmosféra bude asi komorní, protože hrajeme v pět hodin místního času. To je na jejich poměry hodně brzy. Navíc ženský basket u nich není tak vysoko jako před dvaceti lety,“ podotkla slovenská trenérka.

Oba týmy se do soutěže vrátí po třítýdenní reprezentační přestávce. USK se na duel naladil jasnými ligovými výhrami nad Strakonicemi (118:32) a Chomutovem (115:76). Spoléhat bude na šestou nejlepší střelkyni Euroligy Alyssu Thomasovou nebo její americkou krajanku Brionnu Jonesovou, která 37 body proti Chomutovu stanovila nové maximum v této ligové sezoně. USK je druhým nejproduktivnějším týmem soutěže (80,3 bodu na zápas), statistice doskoků (43,6) a asistencí (24,1) dokonce vládne.

Šestnáctinásobné české šampionky věří, že uspějí i bez zraněné Condeové, jež si při poslední euroligové prohře s Fenerbahce Istanbul (66:73) poranila kotník. „María s námi necestuje a možná bude k dispozici až v dalším zápase s Boloňou. Mimo je stále i Wrzesiňská. Vrátila se nám ale Veronika Šípová, která začíná trénovat a jde již do kontaktu,“ dodala Hejková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž