Sergio Scariolo, kouč evropských šampionů ze Španělska.

Sergio Scariolo, kouč evropských šampionů ze Španělska. | foto: Reuters

Kouč španělských mistrů: Řídit Ferrari je jiné. Musel jsem být agresivní

  • 4
Je opředený úspěchy, ten poslední ale může zařadit hodně vysoko. Vždyť s generačně obměněným Španělskem se na EuroBasketu nepočítalo na medailové příčky. Ital Sergio Scariolo to však dokázal znovu, počtvrté dotáhl zemi na evropský trůn. „Začínali jsme turnaj jako osmý tým žebříčku. Je neskutečné, že jsme všechny týmy dokázali překonat,“ radoval se v Berlíně po finálové výhře 88:76 nad Francií kouč čerstvých šampionů.

Jedenašedesátiletý Scariolo je zárukou úspěchu. Španělsko dovedl ke zmíněným čtyřem evropským triumfům, navrch přidal dvě olympijské medaile - stříbrnou z Londýna 2012 a bronzovou z Ria o čtyři roky později.

A přidal i mistrovský kousek vůbec největší, do letošního EuroBasketu totiž pyrenejský celek vstupoval v pozici úřadujících světových šampionů.

„Tentokrát je všechno trochu jiné,“ poznamenal. „Musíme děkovat i španělským mládežnickým programům.“

Španělé jsou zlatí. Překvapivou jízdu EuroBasketem nezastavila ani Francie

Že fungují perfektně, dokládá jednoduchá statistika. Pomiňme teď seniorskou úroveň, kde máme jasno. Mezi mládeží nastoupily výběry Španělska (dívky i chlapci) v kategorii od šestnácti let výš letos v létě do osmi velkých turnajů - evropských a světových šampionátů.

Pokaždé z toho bylo finále! Tři zlata, pět stříber. A nyní k tomu připočítejte ještě úspěch Scariolovy party, které se nevěřilo.

Není divu, vždyť španělská mužská reprezentace prochází velkou obměnou. Pryč jsou bratři Gasolové nebo Serge Ibaka, kvůli zranění scházeli tahouni z předchozích akcí Ricky Rubio a Sergio Llull.

EuroBasket 2022

příloha iDNES.cz

Když Scariolo pomohl Španělsku k evropskému prvenství před jedenácti lety, přirovnal tehdejší mužstvo k Ferrari. Zaujatě vyprávěl, jak se musí takový tým vést, aby uspěl. Nyní se ke své analogii vrátil.

„Vzpomínáte, co jsem tehdy říkal? Řídit Ferrari je náročné, musíte si dávat pozor na každý detail. Takový stroj je hodně citlivý. Letos jsem naopak mohl být drzejší, ostřejší, někdy dokonce i agresivní. Tohle auto podobný přístup potřebovalo,“ líčil.

Výběr táhli bratři Hernangómezové - starší Willy a mladší Juancho, jenž se mimo působení v NBA proslavil především hlavní rolí ve filmu Hustle s Adamem Sandlerem.

V něm si zahrál právě i Scariolo, který basketbalistu Bo Cruze, postavu ztvárněnou Juanchem, pozval na reprezentační trénink.

Kouč španělského národního týmu Sergio Scariolo předává pokyny Juanchovi Hernangómezovi.

Juancho nasázel ve finále 27 bodů, Willy si vysloužil cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje. A Scariolo znovu dokázal, že v Evropě patří mezi naprostou trenérskou špičku.

Mimochodem, na kontě má i vítězství v NBA, to když před třemi lety pomohl k zisku trofeje Torontu Raptors z pozice asistenta.

Od španělského národního týmu by jej museli hnát vidlemi, tamní fanoušci si na lavičce momentálně nedovedou nikoho jiného představit.

„Ale ve zlato jsem tentokrát nevěřil,“ přiznal bez nátlaku. „Šli jsme do šampionátu s cílem porvat se o čtvrtfinále. Pořád jsem v úspěch týmu asi věřil víc než okolí, nicméně takový výsledek nemohl čekat nikdo.“

Další meta? Obhajoba zlata na mistrovství světa v příštím roce. Kvalifikaci mají Španělé rozjetou výborně. Ani v exotickém dějišti na Filipínách nebudou favority, jenže nebojte, Scariolo něco vymyslí...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž