Snímek ze vzájemného duelu ve skupině (vlevo Jiří Welsch), který vyhráli Lotyši.

Snímek ze vzájemného duelu ve skupině (vlevo Jiří Welsch), který vyhráli Lotyši. | foto: FIBA

Poslední zápas, repríza s Lotyši. Je to naše finále, říká Satoranský

  • 4
Lille (Od našeho zpravodaje) - Česko proti Lotyšsku? Tenhle duel už se jednou na basketbalovém šampionátu odehrál, v základní skupině triumfovali v Rize domácí 72:65. Teď však na samý závěr mistrovství Evropy jde v odvetě o mnohem víc – vítěz si zajistí olympijskou kvalifikaci o Rio. „Bude to kdo s koho,“ očekává Vojtěch Hruban.

Tomáš Satoranský šéfuje českému týmu na hřišti a snaží se, aby byl lídrem i mimo něj. Třeba následujícím burcováním: „Bude důležité zapomenout na předchozí výsledky, zkoncentrovat se na tenhle duel a představovat si, že je to finále. Byla by škoda, kdybychom po tom všem skončili osmí.“

Ano, v Lille je v pátek od 18.30 na programu „finále“ poražených a unavených, přesto zápas s vysokou hodnotou: vítěz souboje Česko – Lotyšsko si zajistí nejen 7. místo na turnaji, ale také přímý postup na příští Eurobasket a hlavně místo v olympijské kvalifikaci.

„Prvním klíčovým zápasem šampionátu bylo osmifinále, to jsme zvládli,“ vzpomíná Vojtěch Hruban. „Teď přichází druhý podobný duel. Výhra, nebo prohra, kdo s koho. Je jenom na nás, abychom to dokázali zase.“

K tomu je třeba podniknout odvetu – za utkání ze základní skupiny. „Člověk už chvílemi přemýšlí, jestli na koši není poklop,“ říkal tehdy kapitán Jiří Welsch; tým totiž minulý týden v pondělí postihl nebývalý střelecký výpadek ve třetí čtvrtině, kvůli němuž Lotyši doma v Rize slavili triumf 72:65.

V tomto si může soupeř věřit. Na druhou stranu: i Češi musí jít do utkání s hlavami nahoře. „Všechno začíná v šatně, promluvíme si mezi sebou a všichni se společně připravíme. Je třeba nabrat síly a podpořit se. Jít do toho týmově a zápas vyhrát mentalitou,“ uvědomuje si Satoranský.

Lotyši jsou při vší úctě soupeřem z jiného ranku než Chorvatsko, Srbsko či Itálie, předchozí tři sokové na Eurobasketu. Pobaltský celek je spolu s Českem jasně největším překvapením turnajem, ani s jedním se ve čtvrtfinále nepočítalo.

„Vrátit jim porážku je určitě motivace navíc,“ říká Pavel Houška. A mělo by to snad jít lépe než třeba proti Řecku, druhému soupeři, jenž připadal v úvahu. „Řecko beru za jeden z nejlepších týmů na turnaji. Z tohoto pohledu je možná dobře, že jdeme proti Lotyšům, i když ti nás zase znají,“ soudí hvězda mužstva Satoranský.

Přímo na palubovce se dá čekat boj Česka proti zónové obraně: tu proti mužstvu trenéra Ronena Ginzburga jako první na turnaji vyzkoušeli právě Lotyši. „Od té doby nás měly ostatní týmy naskautované a hrály zónu taky,“ říká Satoranský. „Ale za turnaj jsme se na ni trošku zlepšili. Úplně se toho nebojím.“

Lotyšským cílem bylo nutit basketbalisty víc do střel z dálky. „Půjde o to, abychom se trefili. Když nám tam padnou dvě, tři střely, Lotyši od zóny upustí,“ věří Houška.

Boj o šanci na Rio je tu. Finále těch, kteří i přes porážky posledních dní stále sní o jednom velkém vítězství na závěr.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž