Enes Kanter z New Yorku naslouchá během time outu.

Enes Kanter z New Yorku naslouchá během time outu. | foto: AP

Do Londýna nejedu! Kanter má strach, že ho zlikvidují Erdoganovi špioni

  • 18
Enese Kantera nedostanou do Londýna ani pracovní povinnosti. Jedna z nejvýraznějších postav basketbalových New York Knicks vynechá lednové utkání NBA. Obává se možnosti, že by mohl být zavražděn kvůli svým názorům na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Toho označuje za blázna a diktátora.

„Nemohu jet mimo území USA a Kanady, protože je možnost, že by mě tam mohli zabít,“ vysvětlil Enes Kanter novinářům po utkání v hale Los Angeles Lakers, proč zůstane v New Yorku, zatímco jeho spoluhráči budou 17. ledna v Londýně hrát proti Washington Wizards.

„Bohužel nemohu jet kvůli tomu šílenému bláznovi, tureckému prezidentovi. Je smutné, že tohle ovlivňuje mou kariéru. Chtěl bych pomoci svému týmu, ale kvůli jednomu šílenému chlápkovi, maniakovi a diktátorovi nemohu jet dělat svou práci,“ prohlásil Kanter.

Šestadvacetiletý pivot už dlouho vystupuje s názory proti Erdoganovi a sympatizuje s duchovním Fethullahem Gülenem, jehož turecká vláda viní ze zosnování pokusu o převrat v roce 2016. Oba teď žijí v americkém exilu.

Enese Kantera se musela zřeknout vlastní rodina, načež si trojka draftu NBA z roku 2011 neoficiálně změnila jméno na Gülen. 

Kanterova obava opustit Spojené státy potažmo Kanadu je pochopitelná, v květnu 2017 jej málem zatkli v Indonésii, odkud by mu hrozilo vyhoštění do Turecka; před tamní policií uprchl. 

A následně přišel v Rumunsku o turecký cestovní pas, do New Yorku však nakonec odletěl.

V Turecku mu hrozí až čtyřleté vězení za urážku prezidenta. Sám se ale obává toho, že by mohl přijít i o život.

„V Londýně mají hodně špionů. Myslím, že by mě tam mohli snadno zabít,“ míní Kanter. „Já ale musím mluvit proti Erdoganovi, jinak má země bude trpět v tichosti,“ dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž