Petra Reisingerová (vlevo) ze Strakonic a Kateřina Novotná ze Slovanky.

Petra Reisingerová (vlevo) ze Strakonic a Kateřina Novotná ze Slovanky. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Do Prahy míří obě Reisingerové, veteránka i třináctiletý supertalent

  • 2
Petra Reisingerová odchází z basketbalových Strakonic. Z několika nabídek zvolila VŠ Praha. Do české metropole se odstěhuje s celou rodinou, z jihočeského klubu zamíří do USK Praha i její čerstvě třináctiletá - a nadmíru talentovaná - dcera Julie.

"Vůbec to není tak, že bych ve Strakonicích nebyla spokojená," uvedla Petra Reisingerová. "S rodinou jsme se rozhodli, že se odstěhujeme do Prahy, proto jsem nabídku přijala," upřesnila hráčka.

Bez pěti centimetrů dvoumetrová pivotka je veteránkou (nejen) českých palubovek. V sedmatřiceti letech je jednou z nejstarších ligistek, ale tím její rekordní zápisy zdaleka nekončí. Se 17,6 body na zápas byla letos třetí nejlepší střelkyní ŽBL. S 10,4 doskoky na utkání jí patřila druhá příčka.

Letošním maximem bylo 43 bodů proti Valosunu, vyrovnala tím svůj osobní rekord z prosince 2009 a stala se jedinou ženou, která má v historii české nejvyšší soutěže dva čtyřicetibodové zápisy. Drží ligové rekordy v počtu doskoků (27) i ratingových bodů (70).

A hlavně: Petra Reisingerová se rok od roku zlepšuje. I proto se - dnes už bývalá - kapitánka Strakonic objevila v nominaci pro mistrovství Evropy 2011 do Polska. Mohla se dočkat svého debutu na velké akci. Jenomže v závěru ligového čtvrtfinále se Slovankou přišla únavová zlomenina.

"Poslední lékařské vyšetření ukázalo, že Petra nebude moct absolvovat přípravu na šampionát.," poznamenal k jejímu případu trenér národního týmu Lubor Blažek.

Na Folimanku se Petra Reisingerová vrací po pěti letech. Pod jménem Gerstnerová zde působila v letech 2002 až 2006. To však bylo ještě v "euroligovém" týmu USK. Nyní, ve VŠ Praha, půjde svým příkladem mladším pivotmankám.

Například své dceři Julii. 187 centimetrů vysoká dívka letos nastupovala ve třech soutěžích. Výborně si vedla i mezi mladšími dorostenkami, tedy sedmnáctiletými hráčkami, v extralize má průměr 10,4 bodu na utkání. Mezi basketbalistkami patnáctiletými a mladšími sbírala průměrně 21,3 bodu a čtrnáctiletým kralovala číslem 28,7 bodu na zápas.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž