Ústecký pivot Pavel Houška pod tlakem Lamba Autreyho z Děčína.

Ústecký pivot Pavel Houška pod tlakem Lamba Autreyho z Děčína. | foto: Sluneta Ústí nad Labem

Pět dní, dvě derby s Ústím: zase bude v Děčíně basketbalový blázinec

  • 0
Třeskuté derby Děčína s Ústím uzavře v sobotu základní část basketbalové ligy, třeskuté derby Děčína s Ústím otevře ve středu nadstavbu. Severočeskou chuťovku dostanou fanoušci ve dvojité porci. Jako v play off.

„V Děčíně to bude těžké. Jako vždycky. Blázinec. Řev, agresivita, tvrdá hra,“ míní ústecký pivot Ladislav Pecka. Obě sousedské bitvy hostí děčínské Armex Sportcentrum, sobotní vypukne v šest vpodvečer, středeční v přímém televizním přenosu už o hodinu dříve.

Ačkoli ještě základní část neskončila, nadstavba se losovala v předstihu kvůli časovému presu. Rivalové budou bezpečně v nově osmičlenné skupině A1: Děčín je třetí se 14 výhrami, Ústí šesté s 12 triumfy. První derby si podmanila domácí Sluneta, děčínské Válečníky skolila 76:66 i díky 24 bodům Wallaceho.

„Favoritem je teď Děčín,“ soudí Pecka. „Ale my jsme dostali do pohody a budeme chtít vyhrát.“ Sluneta představí dvě čerstvé posily, Dalibora Faita z USK a Američana Justina Martina. Oba už naskočili proti Brnu a v Alpském poháru s chorvatským Škrljevem.

„Naštěstí zatím potvrzují, co jsem od nich čekal. Oba kluci nám pomůžou. U Dalibora tlak na výkon není tak velký jako u cizince, který přišel na zkoušku,“ tvrdí ústecký kouč Antonín Pištěcký. Co povede k úspěchu v Děčíně, ví: „Musíme se poprat s agresivním pojetím hry, rychle se vracet do obrany a neprohrát na doskoku. Pokud tyhle tři věci nesplníme, nemůžeme čekat, že vyhrajeme,“ apeluje Pištěcký.

Čeká se vyprodaná hala, Sluneta vypravuje zájezd. A domácí chystají odplatu. „První derby jsme prohráli, ale od té doby jsme naši hru dost posunuli,“ vnímá děčínský křídelník Lamb Autrey. „Před porážkou v Nymburce jsme byli na dobré vítězné vlně. S pomocí válečnických fanoušků plánujeme začít další úspěšnou sérii.“

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž