Vít Krejčí (vpravo) z týmu Oklahoma City brání De'Aarona Foxe ze Sacramenta.

Vít Krejčí (vpravo) z týmu Oklahoma City brání De'Aarona Foxe ze Sacramenta. | foto: Reuters

Mr. Clutch no. 1: fantastický pan Fox. Jeho trojka z půlky se stala hitem

  • 6
Rozehrávač De’Aaron Fox ze Sacramenta se stal prvním držitelem nové ceny NBA pro basketbalistu, jenž je nejlepší v klíčových situacích zápasů. Trofej, jejíž zavedení oznámilo vedení soutěže loni v prosinci, nese jméno legendy Los Angeles Lakers Jerryho Westa, který byl svými výkony v rozhodujících fázích proslulý.

Pětadvacetiletý Fox ovládl hlasování novinářů jednoznačně, na první místo ho dalo 91 ze 100 zástupců médií. Za oporou Kings, jež dostala 460 bodů, skončili Jimmy Butler z Miami (104) a DeMar DeRozan z Chicaga (80).

Fox v základní části NBA vstřelil 194 bodů v situacích nazývaných „clutch“, za něž se považuje časový úsek pět a méně minut do konce zápasu či prodloužení, když je rozdíl mezi soupeři maximálně pět bodů.

Hitem se stala jeho trojka s klaksonem z téměř poloviny hřiště, kterou v listopadu rozhodl o výhře Sacramenta 126:123 po prodloužení nad Orlandem.

De’Aaron Fox trefuje trojku proti Orlandu:

Ve své šesté sezoně v soutěži byl letos Fox poprvé v kariéře vybrán do Utkání hvězd. V 73 zápasech zaznamenal průměrně 25 bodů a šest asistencí a přispěl Kings k první účasti v play off od roku 2006, čímž pomohl ukončit nejdelší čekání týmu na postup ve čtyřech hlavních zámořských ligách.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon