David Blatt, trenér Olympiakosu, a jeho muži

David Blatt, trenér Olympiakosu, a jeho muži | foto: AP

Se sklerózou dlouho nevydržel. Kouč Blatt skončil po jediném zápase

  • 0
Americký trenér David Blatt, který v srpnu oznámil, že trpí roztroušenou sklerózou, o víkendu skončil na lavičce basketbalového Olympiakosu Pireus. Bývalý kouč Cleveland Cavaliers stihl jediný euroligový duel.

Šedesátiletý Američan s izraelským pasem chtěl původně v práci pokračovat, ale po vysoké porážce 63:82 v úvodním zápase Euroligy s francouzským celkem ASVEL Villeurbanne řecký klub informoval o ukončení spolupráce.

Pro Olympiakos je letos Euroliga klíčovou soutěží, doma působí pouze ve druhé lize po sporu s řeckým svazem a vyloučení z nejvyšší soutěže.

„Po dlouhé debatě jsme došli k závěru, že pro obě strany bude nejlepší, když se rozejdou,“ uvedl Blatt.

Nemoc, jež napadá centrální nervovou soustavu, mu lékaři diagnostikovali před několika měsíci, když si stěžoval na únavu, slabost v nohách a problémy s rovnováhou.

Bostonský rodák trénoval i ruskou reprezentaci, kterou dovedl ke zlatu a bronzu na mistrovství Evropy a bronzu na olympijských hrách v Londýně. V roce 2014 vyhrál Euroligu s Maccabi Tel Aviv a zamířil do NBA.

Ve své první sezoně dovedl Cavaliers s navrátilcem LeBronen Jamesem do finále, v němž nestačili na Golden State. V následujícím ročníku byl v lednu 2016 Blatt propuštěn, i když jeho svěřenci jasně vedli tabulku Východní konference.

V roli hlavního trenéra ho nahradil jeho asistent Tyronn Lue, pod jehož vedením Cleveland o několik měsíců později poprvé v historii získal titul.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž