Martin Kříž patří na ME k tahounům českého výběru - ilustrační foto

Martin Kříž patří na ME k tahounům českého výběru - ilustrační foto | foto: USK Praha

Čeští basketbalisté do 20 let vybojovali na ME postup do divize A

  • 5
Čeští basketbalisté do 20 let na mistrovství Evropy divize B v Sofii postoupili do semifinále, a tím si zajistili návrat mezi elitu pro příští rok. Definitivu jim zajistila výhra v osmifinálové skupině nad Velkou Británií 91:75, na turnaji vyhráli všech pět dosavadních zápasů.

Čeští mladíci před dvěma lety spadli do divize B. První pokus o návrat se jim loni nevydařil, když v semifinále prohráli o dva body s Gruzií. Letos se ale divize A rozšíří o čtyři účastníky, proto už účast v semifinále znamená postup.

Tím ale pro svěřence trenéra Miroslava Marka bulharská mise nekončí. "Když už jsme došli tak daleko, tak chceme dosáhnout úspěchu. Pro naše klíčové hráče je to poslední vystoupení v kategorii U20 a předpokládám, že se určitě nebudou chtít loučit čtvrtým místem. Chceme si zahrát finále, to by pro ně bylo pěkné zakončení v mládežnických reprezentacích," uvedl Marko v tiskové zprávě.

Češi na šampionátu ještě nezaváhali. V základní skupině porazili Finsko, Maďarsko a Švýcarsko, v osmifinále přehráli Chorvatsko 92:67 i Brity. Tým střelecky táhnou Jaromír Bohačík, Martin Kříž a Ondřej Balvín.

"Máme výbornou obranu, i když dnes už nebyla tak pevná jako v předchozích zápasech. Především proti Finsku a Chorvatsku jsme zahráli v obraně výborně. Máme určeny zásady, které hráči dodržují. Řekl bych, že jsme zde nejdisciplinovanější tým v defenzivní fázi hry," zhodnotil Marko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž