Momentka z olympijského setkání českých a amerických basketbalistek.

Momentka z olympijského setkání českých a amerických basketbalistek. | foto: Reuters

Češky ladí poslední akordy. Na zkoušku si přizvaly Američanky - a nezklamaly

  • 0
Zavřely se před diváky a v generálce na mistrovství světa podlehly české basketbalistky Američankám 79:96. Výsledek však tři dny před začátkem šampionátu mnoho neznamenal. Vždyť se dokonce hrálo "jen" v univerzitní hale v Brně-Bohunicích.

"Byl to typický předturnajový zápas. Opatrný, aby se nikomu nic nestalo. Taky jsme nechtěli ukázat všechno," prohlásil Ivan Beneš, asistent trenéra.

I tak měl duel proti favoritkám turnaje přínos. "Vyzkoušely jsme si jejich fyzickou a rychlou hru. S tou jsme se v přípravě nesetkaly," míní Tereza Pecková, které to výjimečně střílelo.

Ač do prvního zápasu už chybí jen o něco víc než 48 hodin, trenér Lubor Blažek stále nevyřkl jména dvou hráček, které se nakonec nevejdou na soupisku, a zůstává do poslední chvíle opatrný, kdyby se něco stalo.

Takřka jisté sezdá být, že se vyřazení dočká Romana Hejdová, křídlo Frisca Sika Brno, která už je téměř týden nemocná. "Nervózní kvůli tomu nejsme, ale už bychom rády věděly, která z nás to bude. Všichni, kteří jsou ohrožení, si myslí, že to budou právě oni a říkáme si mezi sebou, že už by nám to trenér mohl říct," usmívá se Pecková.

Definitivní verdikt by měl padnout na úterní odpolední tiskové konferenci. "Asi to bude někdo z pivotů," míní Pecková.

Do zápasu zatím ještě nezasáhla Jana Veselá, která teprve v neděli přiletěla ze Seattlu jako vítězka WNBA.

"Byla jsem půl dne doma a už jsem jela do Brna. S panem Blažkem jsem se ještě dohodla, že hrát nebudu, protože jsem unavená. Zbývají nám čtyři tréninky, tak snad nacvičím s holkama nějaké akce. Neměl by to být problém, už jsem s nimi hrála," předpokládá Veselá, která si přivezla jako připomínku vítězství pouze tričko. "Žádný jiný důkaz, že jsme vyhrály, nemám," uculila se.

Ráda by byla úspěšná znovu. I když s národním týmem to bude těžší. "Tým je dobře vyladěný, musíme hrát co nejlíp. Musíme postoupit ze skupiny, a pak uvidíme," plánuje. První zápas je na pořadu ve čtvrtek od 18 hodin proti Argentině.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž