Česká reprezentantka Petra Záplatová

Česká reprezentantka Petra Záplatová | foto: ČBF / Václav Mudra

Na Chorvatsko s posilami pod koš, kapitánka Elhotová se dál léčí

  • 1
České basketbalistky mají před sebou další dvojici přípravných zápasů. Po dvou zcela rozdílných utkáních s Maďarskem na konci května tentokrát přivítají v Praze v hale Královka soupeřky z Chorvatska. Hraje se ve středu a ve čtvrtek.

Češky do zápasů vstoupí v pozměněné sestavě. Trenér Štefan Svitek už může počítat s vyztuženou podkošovou sestavou, když se k národnímu týmu připojily Tereza Pecková a po zranění se zotavující Renáta Březinová. Naopak start zraněné kapitánky Kateřiny Elhotové je nepravděpodobný.

„Těším se vždycky na tenhle tým, co tu máme, i když se teď trochu omladil. Jsou tu asi tak tři, čtyři holky, se kterými se tolik neznám ze hřiště, ale to si sedne rychle. Je fajn, že se zapojí někdo mladší. Tým se musí obměňovat,“ nenašla Tereza Pecková v šatně jen staré známé tváře.

S úsměvem na rtech ale před blížícími se zápasy sdílí přeci jen drobné obavy: „Na druhou sezonu jsem teď moc basketbalu nedělala. Od konce sezony uplynul už skoro měsíc, tak se trochu bojím, jak to zvládnu.“

Vysvětlení, proč šel basketbal stranou, je ale nasnadě: „Vzhledem k tomu, že na začátku července plánujeme svatbu, tak jsem zařizovala věci kolem toho. Protože jsem z Ústí nad Labem a svatba bude na Moravě, tak jsem hodně pendlovala.“

Radost z toho, že se univerzálka zvládající hru křídla i pivota, připojila k národnímu týmu, nemá jen trenér Svitek, ale také Sarah Beránková, bývalá spoluhráčka Peckové z KP Brno. „S Pecičkou se vždycky ráda vidím, hodně pokecáme. Bavily jsme se o tom, co je nového, o plánech na léto…,“ potvrdila, že ona rozhodně není jednou z těch novicek, o kterých Pecková mluvila.

Brněnská rozehrávačka už je s národním týmem od začátku přípravy, a tak se může ohlédnout zpět za zápasy s Maďarskem: „První se nám povedl. Nějak extra jsme ho neřešily. Jen jsme si na tréninku s trenérem řekli nějaké konkrétní chyby. Po druhém jsme hned odjížděly domů. Trenér nám řekl, že nemáme věšet hlavy.“

Sama tak věří, že výbuch ze druhého zápasu s Maďarskem, který byl daní za nově se skládající mladý tým, se nebude opakovat. „Ještě tady přibudou nějaké holky. Připojila se Tereza Pecková, možná se zapojí Renáta Březinová, takže budeme silnější pod košem. Doufám, že přijde i víc lidí a vytvoří dobrou atmosféru,“ věří Beránková.

Oba soupeři se naposledy střetli takřka na den přesně před rokem - 8. června v Hradci Králové tehdy Češky v generálce na domácí ME hostující tým jasně přehrály rozdílem 24 bodů. V současném kádru připraveném aktuálně vyzvat Chorvatsko však tento zápas pamatují jen Karolína Elhotová a Petra Záplatová.

Středeční i čtvrteční utkání začínají shodně pražské hale Královka v 18 hodin. Středeční střetnutí bude přenášeno na serveru TV Com.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž