James Harden vyhlíží nové úspěchy Houstonu. | foto: Reuters

James může být popáté v historii nej, ale hlavním favoritem je Harden

  • 0
Russell Westbrook trofej pro nejužitečnějšího hráče NBA neobhájí. Výbušný rozehrávač z Oklahoma City se totiž ani po další jedinečné sezoně nevešel mezi trio nominovaných kandidátů, které ve středu večer nejlepší basketbalová liga světa odhalila. Vítěz novinářského hlasování vzejde z tria LeBron James, James Harden a Anthony Davis.

Jako jediný z tria nominovaných si na cenu už v minulosti sáhl ten nejstarší z nich - třiatřicetiletý LeBron James. Lídr Clevelandu už vyhrál dokonce čtyřikrát, v letech 2009, 2010, 1012 a 2013. Během posledních 13 let byl vždy mezi pěti nejlepšími.

Letos by se James mohl stát nejstarším vítězem od triumfu pětatřicetiletého Karla Malona v roce 1999. Od té doby vyhrál pouze jediný třicátník - dvakrát uspěl Steve Nash. 

Patnáctá Jamesova sezona patřila k jeho nejlepším, nastřádal průměry 27,5 bodů, 9,1 asistencí a 8,6 doskoku; v posledních dvou kategoriích si dokonce vylepšil osobní maxima. Vůbec poprvé odehrál všech 82 zápasů, ale své Cavaliers dostal jen na čtvrtou pozici ve Východní konferenci.

LeBron James z Clevelandu se rozcvičuje před zápasem s Bostonem.

Hlavním kandidátem na nejprestižnější individuální trofej je proto osmadvacetiletý James Harden, jenž byl už dvakrát druhý, před třemi lety a loni. Svými 30,4 body na zápas (nejlepší ligový střelec), 8,8 asistencemi a 5,4 doskoky dovedl Houston k nejlepší bilanci v NBA a zároveň ke klubovému rekordu 65 výher.

Pětadvacetiletý Anthony Davis táhl New Orleans do play off po zranění hvězdného parťáka DeMarcuse Cousinse. Osobní rekord si vylepšil na 28,1 bodu, připojil k nim 11,1 doskoku a 2,6 bloku.

Davis se uchází také o cenu pro nejlepšího obranáře, spolu s ním kandidují i Rudy Gobert z Utahu a trochu překvapivě také Joel Embiid z Philadelphie. Na obhajujícího Draymonda Greena z Golden State se nedostalo.

Anthony Davis z New Orleans útočí na koš Golden State. Vstřebává faul Kevona Looneyho.

Nejlepším trenérem sezony se může stát Dwane Casey, který byl paradoxně propuštěn od týmu Toronta. Cenu za tuto sezonu obdržel už po hlasování mezi všemi třiceti hlavními kouči. Jeho rivaly jsou Quin Snyder z Utahu a Brad Stevens z Bostonu.

Na nováčka roku podle očekávání kandidují Ben Simmons z Philadelphie, Donovan Mitchell z Utahu a Jayson Tatum z Bostonu.

Novináři ocenili zlepšení Victora Oladipa z Indiany, Clinta Capely z Houstonu a Spencera Dinwiddieho z Brooklynu.

Victor Oladipo z Indiany se raduje ze své trefy.

Na cenu pro nejlepšího náhradníka kandiduje (obhajující) Eric Gordon z Houstonu a spolu s ním Lou Williams z LA Clippers a Fred VanVleet z Toronta.

Vítězové budou oznámeni na slavnostním ceremoniálu 25. června.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž