Carmelo Anthony z New Yorku v duelu se San Antoniem.

Carmelo Anthony z New Yorku v duelu se San Antoniem. | foto: Reuters

Anthony opouští New York, utvoří velkou trojku s Westbrookem a Georgem

  • 18
Hvězdný basketbalista Carmelo Anthony se stane posilou Oklahoma City Thunder a vytvoří silné trio s Russellem Westbrookem a Paulem Georgem.

New York Knicks má za trojnásobného olympijského vítěze a nejlepšího střelce NBA z roku 2013 dostat tureckého pivota Enese Kantera, střelce Douga McDermotta a výběr ve druhém kole draftu, který původně patřil Chicagu. Oficiálně ještě nebyla výměna potvrzena, je však jisté, že se uskuteční.

23.září 2017 v 20:12, příspěvek archivován: 24.září 2017 v 06:19

Story on ESPN: Oklahoma City acquires New York's Carmelo Anthony to join Russell Westbrook and Paul George. https://t.co/cYk5g2vqHa

Třiatřicetiletý Anthony patří mezi největší jména zámořské soutěže. Do NBA vstoupil v roce 2003 jako trojka draftu a stal se hlavní oporou Denveru. V roce 2011 byl na svou žádost vyměněn do New Yorku, kde byl sice v roce 2013 s průměrem 28,7 bodu na utkání nejlepším střelcem ligy, ale na týmový úspěch nedosáhl.

V poslední sezoně byl Anthony pod tlakem prezidenta klubu Phila Jacksona a od začátku kalendářního roku se mluvilo o jeho výměně, která byla však složitá vzhledem k tomu, že rodák z Brooklynu má stále smlouvu na dva roky a 54 milionů dolarů. 

A především: Anthony nejprve chtěl využít klauzule ve smlouvě, podle níž nesmí být vyměněn bez svého souhlasu. Nejprve se změně bránil, později souhlasil s odchodem z Knicks, pokud by měl posílit tým s ambicemi na titul. 

Dlouho uvažoval pouze o Houstonu s Jamesem Hardenem a Chrisem Paulem, variantou byl Cleveland s LeBronem Jamesem. Zájem měl i Portland. Nakonec se objevila nabídka z Oklahoma City, se kterou Anthony i NY Knicks souhlasili. 

Thunder tak získají k nejužitečnějšímu hráči minulé sezony Westbrookovi a dosavadnímu tahounovi Indiany Georgeovi další velkou hvězdu, která by jim měla pomoci v boji o triumf na Západě s Golden State a Houstonem. 

Fanoušci si mohou slibovat velké výkony od základní pětky, kde by trio amerických reprezentantů měli doplnit famózní obranáři André Roberson se Stevenem Adamsem. V záloze má celek z Oklahomy zkušeného Patricka Pattersona, španělského střelce Álexe Abrinese, Jeramiho Granta a nováčky Dakariho Johnsona s Terrancem Fergusonem.

23.září 2017 v 21:06, příspěvek archivován: 24.září 2017 v 06:20

Oh wow!!! @okcthunder about to be lit https://t.co/fOllSqteBF

Anthony je desetinásobným účastníkem Utkání hvězd NBA. V minulé sezoně měl průměr 22,4 bodu na utkání a překonal hranici 24 tisíc nastřílených bodů v základní části NBA, což ho dostalo mezi 25 nejlepších střelců v historii soutěže. 

Aby přestup mohl proběhnout, Anthony se vzdal bonusu 8,1 milionu dolarů, který měl pro případ výměny ve smlouvě.

Ambice New York Knicks pro blížící se ročník se s Anthonyho odchodem snížily. V klubu se nicméně s příchodem tureckého pivota Enese Kantera ještě posílí evropský prvek - dosavadními hlavními tvářemi jsou lotyšský podkošový hráč Kristaps Porzingis a jeho španělský parťák Willy Hernangómez, ke klubovým stálicím se má přiřadit i mladý francouzský rozehrávač Frank Ntilikina.

Pětadvacetiletý Kanter se řadí mezi nejlepší podkošové hráče NBA co se ofenzivní práce týče, avšak problémem pro předchozí zaměstnavatele byla jeho obranná činnost. O dva roky mladší Doug McDermott je specialistou na střelbu z dálky, o větší šanci v NBA si však zatím neřekl.

Aby do svého kádru mohli začlenit Kantera i McDermotta, vzdají se Knicks služeb někdejšího nymburského rozehrávače Chassona Randla, který má za sebou v NBA nováčkovskou sezonu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž