Burgrová si v zámoří zvykla na drsnou hru

  • 1
Hradec Králové - Přesně za měsíc tomu bude jeden rok, co si zabalila nejnutnější věci a vydala se vstříc velkému basketbalovému dobrodružství. Však byl také nejvyšší čas, protože Iloně Burgrové začala být česká liga malou soutěží.

Královéhradecká basketbalistka zlomila ostře sledovaný rekord Eriky Dobrovičové ve speciálním koeficientu užitečnosti, byla druhou nejlepší střelkyní 1. ligy a když přišla nabídka z Jižní Karolíny, aby reprezentovala americký univerzitní tým, dlouho neváhala.

"Byla ve mě malá dušička. Vždyť jsem ani pořádně neuměla Anglicky," přiznala. Teď už ale ví, že udělala dobře: "Myslím, že jsem vyrostla i herně," řekla bez pěti centimetrů dvoumetrová pivotka.

V české lize jste patřila k absolutní špičce. Neztratila jste se trochu v univerzitní soutěži?
To by měl posoudit spíš někdo jiný. Podle mě jsem si ale odehrála svoje a ten rok mi určitě něco nového dal i po herní stránce.

Šla jste ale do neznáma?
To je pravda, ale vůbec toho nelituju, i když první dva měsíce byly hodně krušné. Neuměla jsem pořádně jazyk a ve škole to bylo složité. Pak jsem se ale otrkala a vše bylo v pohodě.

Jak šlo skloubit studium a vrcholový basketbal?
(Burgrová studuje čtyřletý rehabilitační obor - pozn. aut.) Když jsem odcházela, říkala jsem, že mojí prioritou bude basketbal, ale ve škole jsem se také neflákala.

Jaké jsou největší rozdíly mezi českou ligou a univerzitní soutěží?
Je obrovsky tvrdá a oproti české lize strašně vyrovnaná. Neexistuje, aby tam panoval jediný tým jako u nás Gambrinus Brno. Kvalitativně se však univerzitní soutěž české lize nejméně vyrovná. Trošku mě ale mrzí, že náš tým skončil poslední.

Doporučila byste dalším českým hráčkám, aby zámořskou soutěž také zkusily?
Určitě! Zámořské soutěže jsou Evropankám otevřené. Třeba v našem týmu už přede mnou hrály dvě Rusky a jedna Němka. Ty mě trochu usnadnily aklimatizaci.

Zůstanete tedy v Americe?
Ještě nevím jak se rozhodnu. Odlétám koncem srpna a pak se uvidí. Ten rok v Americe se mi ale líbil pohodový život, dobrý basketbal třeba ještě jeden rok zůstanu.

Nevylučujete tedy, že se vrátíte zpět do české ligy? Fanouškům by se určitě zamlouval váš návrat do Hradce.
Tomu dávám hodně málo procent. Spíš by mě zajímala kvalitní evropská liga.

Máte vysněnou nějakou konkrétní?
To bych musela hodně přemýšlet. Nechci říct něco ukvapeného, zkrátka bych neodmítla špičkovou soutěž.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž