Brno - USK Praha: Veselá obchází Le Dréanovou

Brno - USK Praha: Veselá obchází Le Dréanovou - Jana Veselá z Gambrinusu Brno (vpravo) se snaží projít s míčem přes bránící Sandru Le Dréanovou z USK Praha. | foto: Igor Šefr, ČTK

Brno má na dosah dvanáctý titul

Brno - Basketbalistky Gambrinusu Brno chtějí už dnes rozhodnout finálovou sérii s USK Praha. K zisku dvanáctého titulu chybí Brňankám totiž jen jediná výhra. Po nedělním duelu na Folimance vedou 2:0 na zápasy a ve třetím utkání na domácí palubovce by rády udělaly tečku za celou sezonou.

"Posunuli jsme začátek na osmnáctou hodinu, abychom vyšli vstříc divákům," připomněl manažer brněnského klubu s tím, že diváci dostanou zadarmo vstupenku a k ní i pivo a párek. A na oslavu titulu bude připraveno v klubové ledničce i nezbytné šampaňské.

Domácí kouč Jan Bobrovský nepochybuje, že jeho tým vyhraje i potřetí. "Když jsme se v neděli dostali úspěšně přes utkání na Folimance, tak věřím, že v domácím prostředí neprohrajeme," uvedl kouč a hned vypočítal přednosti brněnského týmu.

"Vedeme v sérii 2:0, což je velká psychická výhoda. Máme kvalitnější kádr a také vyrovnanější lavičku. V závěru sezony hrají opět v pohodě české reprezentantky i Žirková," dodal Bobrovský.

Basketbalistky USK Praha citelně oslabí neúčast francouzské opory Sandry LeDréanové. "Podezření na zlomeninu lýtkové kosti se naštěstí nepotvrdilo, ale v úterý hrát Le Dréanová nebude," uvedl trenér Lubor Blažek.

Jeho svěřenkyně ale nejedou do Brna v poraženecké náladě. "Chceme odehrát dobrý basketbal a uhrát co nejlepší výsledek. Nedělní utkání jsme měli dobře rozehrané, po zranění Le Dréanové nám ale chyběla vyrovnaná náhrada. Na druhé straně vidím jako pozitivní i skutečnost, že se dostala do hry sedmnáctiletá Elhotová a dobrý výkon odvedla i Hartigová," poznamenal Blažek.

Brněnské basketbalistky naposledy prohrály finálový zápas v sezoně 1996/97, kdy porazily USK Praha až po pěti zápasech. Od té doby své soupeřky v boji o titul vždy porazily hladce 3:0 na zápasy.

V případě vítězství budou mít brněnské basketbalistky teprve počtvrté možnost slavit titul v domácím prostředí. Dosud se jim to podařilo pouze před deseti lety a potom v posledních dvou ročnících. V osmi případech přivezly titul z palubovek soupeřek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž