Brno jde do Final four Evropské ligy

  • 2
Brno - Basketbalistky Brna budourát Final four Evropské ligy. Jejich soupeř z Jekatěrinburgu byl totiž z prestižní klubové soutěže vyloučen kvůli podvodu s falešnými pasy dvou amerických hráček. Brno tak čtvrtfinálovou sérii vyhrálo kontumačně 2:0. Manažerovi brněnského týmu Jiřímu Hamzovi to sdělil člen řídící komise evropských pohárových soutěží FIBA Ivan Bodrogvary.

Kromě kontumační prohry musí vedení Jekatěrinburgu, celku obhájkyň prvenství v Evropské lize, zaplatit pokutu ve výši 75.000 eur.

Funkcionáři FIBA po zvážení dostupných důkazů, do jejichž prověřování se zapojil i Interpol, uznali stížnost Brna, že americké basketbalistky DeLisha Miltonová a Yolanda Griffithová startovaly v Evropské lize na falešné gruzínské pasy.

Vedení brněnského klubu o tom federaci předložilo písemné důkazy získané přímo z ministerstva vnitra Gruzie v Tbilisi.

K českému protestu se pak připojila i francouzská basketbalová federace, která v případě dalšího startu Jekatěrinburgu hrozila tím, že by žádný francouzský klub nehrál Final Four.

Závěrečný turnaj čtyř nejlepších evropských klubů se uskuteční od 16. do 18. dubna a o jeho pořadatelství se uchází také brněnský klub, který už má jistý start. O místě konání rozhodne FIBA až na základě výsledků zbývajících čtvrtfinále. Turnaj se uskuteční v místě jednoho z účastníků.

Podle Hamzy měly obě Američanky své pasy, na něž měly vydané i hráčské licence, vrátit nejpozději do pondělí 1. března na gruzínské velvyslanectví v Moskvě. Informaci mu prý potvrdilo gruzínské ministerstvo vnitra i česká velvyslankyně v Gruzii.

V Evropské lize smí startovat za klub pouze dvě mimoevropské basketbalistky a Jekatěrinburg měl ve svém týmu hned čtyři zámořské hráčky.

"Jsem rád, že se rozhodlo podle platných pravidel. Sice mě na druhé straně vítězství bez boje na hrací ploše tolik netěší, jenže pravidla musí ctít každý klub," řekl k případu manažer Hamza.

Falšování dokumentů a listin se ve světě sportu vyskytuje poměrně zřídka. Známý je případ šéfa fotbalového Lazia Řím Sergia Cragnottiho, jenž loni stanul před soudem kvůli zfalšování dokladů, díky nimž získal argentinský útočník Juan Sebastian  Verón italské občanství.

Skandál s falešnými pasy postihl třeba i Argentince Roberta Ayalu při přestupu z AC Milán do Valencie, Uruguayce Alvara Recobu z Interu Milán nebo brazilského gólmana Didu z milánského AC.

V roce 2002 se brazilský fotbalista Eriberto z italského Chieva přiznal, že šest let používal falešný pas, v němž měl uvedeno vymyšlené jméno a dokonce i věk. V šestnácti letech se muž, pravým jménem Luciano Siqueira, nechal zapsat jako o čtyři
roky starší Da Conceicao Silva Eriberto.

Loni byl v Německu zatčen bývalý tenista a wimbledonský finalista z roku 1979 Roscoe Tanner, který platil padělanými šeky a předkládal nepravé listiny k finančním machinacím.

Nemile překvapeni byli před třemi měsíci i organizátoři karlovarského triatlonu, kteří nejprve oznámili přidělení Světového poháru, aby později zjistili, že zaslané dokumenty byly podvrhem. Ředitel Mezinárodní triatlonové unie pro Evropu Michel Gignoux totiž pořadatelům sdělil, že žádný dokument nepodepsal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž