Brňanky čeká první osmifinále s Pécsí

  • 1
Brno - Basketbalistky vstoupí zítra v 18 hodin do osmifinále Evropské ligy s maďarskou Pécsí v roli favoritek. Série na dvě vítězství odstartují v hale Rosnička, v pátek se hraje v Maďarsku a případný třetí zápas by se hrál příští středu opět v Brně. Před rokem vyhrály basketbalistky Gambrinusu se stejným soupeřem 2:1 na zápasy.

Brňanky nastoupí v kompletním složení i s Hamchetou Maiga-Baovou, která si poranila před více než dvěma týdny v ligovém utkání v Karlových Varech svalový úpon na noze. Reprezentantka Mali si občas ještě stěžovala na bolest, ale poslední dva ligové zápasy už odehrála.

Po novoroční přestávce ztratily české mistryně dost lesku oproti výkonům z konce loňského roku, ale podle kouče Jana Bobrovského už jejich forma není špatná. "Bude hodně záležet na našem výkonu v obraně.

I když na poslední ligové utkání s Ústím nad Labem se nedalo dívat. Ale proti slabému soupeři je těžké hráčky motivovat. Věřím, že proti Pécsi bude výkon stoprocentní," řekl na dnešní tiskové konferenci Bobrovský. Reprízu loňského osmifinále kouč českých mistryň přivítal.

"Určitě je Pécs přijatelnějším soupeřem než Dynamo Moskva. I když musím být v předpovědích opatrný. Pécs zase tak slabý protivník není," řekl Bobrovský.

Jako příklad uvedl utkání maďarského týmu s Valencií, v němž rozhodl o prohře Pécse až závěr. Bobrovského překvapilo, že podkošové hráčky Pécse měly výraznou převahu a dlouho stačily se zkušenějšími soupeřkami držet krok.

"Pécs nemá typické pouze podkošové hráčky, jejich pivotky dokážou střílet i z venkovního prostoru. Ale naší předností by měly být právě podkošové hráčky, přestože nejsou, kromě Kulichové, tak vysoké," prohlásil Bobrovský.   

V loňském ročníku Evropské ligy Pécs neprohrála ani jedno utkání v domácím prostředí, letos ztratila tento punc po klopýtnutích s Dynamem Moskva a Valencií.

Ve zvláštní pozici bude v osmifinálové sérii maďarská reprezentační pivotka Timea Ivkovicnéová-Béresová. Loni byla oporou Pécse, v létě pak přestoupila do Brna. "V našem týmu prošla dvojím obdobím. Byla vynikající v přípravě, potom se jí nedařilo a nyní opět hraje velmi dobře. Takže i na ni spoléhám," uvedl Bobrovský, který tlumí optimismus.

"Hodně se už mluví o tom, jak hrajeme s Valencií čtvrtfinále. Ale před námi nyní stojí Pécs a je předčasné se bavit i o druhém zápase v Maďarsku. Nejdříve musíme zvládnout první utkání doma," řekl kouč.

Své svěřenkyně upozornil zvláště na nebezpečnou rozehrávačku Fegyvernekyovou, která už zastínila dlouholetou oporu týmu Ivanyiovou.

První utkání zatím není vyprodáno, z Maďarska přijedou tři autobusy příznivců Pécse.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž